Putin: Rusija će nastaviti da se protivi zapadnim sankcijama

0

Rusija će nastaviti da se protivi zapadnim sankcijama, rekao je predsjednik Vladimir Putin. Njegovo obraćanje na virtualnom samitu Šangajske organizacije za saradnju bilo je njegovo prvo pojavljivanje na međunarodnom sastanku od prošlomjesečne pobune u Rusiji.

Putin je podržao trgovinske sporazume između zemalja SCO-a u lokalnim valutama, što se smatra pokušajem otupljivanja sankcija. Summit SCO-a 2023. održava se virtualno, pod vodstvom Indije.

Putin je iskoristio platformu da pošalje poruku prkosa Zapadu, rekavši da se Rusija suprotstavlja svim ovim vanjskim sankcijama, pritiscima i provokacijama i nastavlja se razvijati kao nikada prije.

Nekoliko se puta pojavio u javnosti otkako je grupacija Vagner organizovala kratkotrajnu pobunu krajem JUNA, ali ovo je bio prvi put da je viđen sa skupinom međunarodnih lidera.

„Želio bih zahvaliti svojim kolegama iz zemalja SCO-a koji su izrazili podršku akcijama ruskog vodstva za zaštitu ustavnog poretka i života i sigurnosti građana“, rekao je na summitu u televizijskom obraćanju iz Kremlja u Moskvi.

Putin je dodao da je više od 80% trgovine između Kineza i Rusa u rubljama i juanima, te je pozvao ostale članice SCO-a da slijede isti proces.

Takođe je pozdravio zahtjev ruske saveznice Bjelorusije da sljedeće godine postane stalna članica SCO-a.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.