Sprema li se haos na Kosmetu: Srbe guraju u Kurtijevu zajednicu!

0

Srpski narod na Kosovu i Metohiji zanima samo Zajednica srpskih opština, kao krovna institucija koja će srpske opštine zaštititi od režima Aljbina Kurtija ili nekog drugog ko bi poželio sjutra da svoju političku karijeru gradi na represiji našeg naroda.

Ovako je juče Srpska lista reagovala na odluku nelegalne skupštine opštine Sjeverna Mitrovica da se ta lokalna samouprava pridruži Asocijaciji kosovskih opština. Iz SL poručuju da je odluka odbornika nelegalne i nelegitimne skupštinske većine, ništavna i da je niko od građana ne smatra relevantnom.

– Jedini značaj ove odluke je to što predstavlja dokaz jasne namjere Kurtijevog režima da nastavi eskalaciju situacije na terenu i izazivanje dodatne tenzije. Srpski narod i građani Sjeverne Mitrovice nisu pokazali nikakvu želju za tim članstvom, već je to želja Kurtija da pogorša stanje na terenu i izvrši dodatni pritisak na naš narod.

Poslanica Samoopredeljenja u SO Sjeverna Mitrovica Aida Ferati-Dolji saopštila je da odluka o pridruživanju „pokazatelj posvećenosti jačanju i saradnje lokalnih samouprava“. A izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahim rekao je da će odluka biti upućena Ministarstvu administracije i lokalne samouprave na ocjenu zakonitosti, a zatim se očekuje da bude upućena u Asocijaciju na razmatranje. To udruženje, inače, osnovano je 2001. kao neprofitna organizacija, članovi su organi lokalnih samouprava, izuzimajući srpske opštine.

Nelegalna odluka je donijeta u danu kada su usvojeni zaključci Evropskog savjeta, a kojima se navodi da strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na sjeveru Kosova, da je od suštinske važnosti da se nastavi dijalog, i osnivanje ZSO.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer poručio je juče da će biti posljedica po tzv. Kosovo, ako nastavi da ne radi u skladu sa zahtjevima država saveznica za smanjenje tenzija na sjeveru KiM:

– Ne želim da ulazim u detalje, ali je jasno da će biti nekih drugih posljedica ako nastavimo ovim putem, ako vlada Kosova ne odgovora na zahtjeve svojih prijatelja iz svih zemalja koje pokazuju i pokazivale su tokom više od jedne ili dvije decenije našu posvećenost da Kosovo zauzme svoje mjesto u Evropi i u evropskim i evroatlantskim strukturama.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre naveo je da je od velikog značaja da se održe novi izbori na sjeveru KiM na kojima će učestvovati srpsko stanovništvo i ponovio da će, ukoliko ne dođe do deeskalacije situacije, Brisel preduzeti određene mjere, kao i da su neke od njih već preduzete prema Prištini.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović navodi da je odgovornost država Kvinte izuzetno velika, s obzirom na to da su oni podržavali Kurtija u jednoj sekvenci događaja i u nekim potezima koje povlači, počevši od podrške organizaciji upravo takvih nelegitimnih izbora.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.