Kurtijev spisak želja, a ne predlog za deeskalaciju na sjeveru KiM

0
Sličnost između predloga Aljbina Kurtija i evropskih predstavnika za deeskalaciju sukoba na sjeveru KiM je primjetna, a taj spisak želja obije strane od Beograda traži da ćuti, sluša i radi kako kažu, što ne može da se desi, zaključak je političkog analitičara Stevice Deđanskog.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iznio je u video snimku, objavljenom neposredno prije početka samita EU, četiri koraka za deeskalaciju situacije na sjeveru KiM.

Spisak želja Aljbina Kurtija

Zapad mu je dao odriješene ruke

„Direktiva“ za Beograd

Od Beograda, kako navodi Kurti, očekuje povlačenje „nasilnih demonstranata“ iz opštinskih zgrada i okoline; posvećenost saradnji u sudskim postupcima protiv počinilaca, uz praćenje od strane Euleksa i pune garancije za pravično suđenje; smanjenje pripravnosti oružanih snaga na nizak nivo, bez novih pokretanja trupa i uklanjanje 48 isturenih operativnih baza duž administrativne linije između centralne Srbije i KiM.

Beograd ne treba da ometa pravo Srba i svih političkih partija da slobodno, bez, kako navodi Kurti, „ikakvog zastrašivanja, prinude ili koruptivnog uticaja“, učestvuju u procesu lokalnih izbora na KiM.

Premijer privremenih institucija samouprave navodi takođe da je Priština posvećena intenzivnom dijalogu za punu, bezuslovnu, uravnoteženu i korektnu implementaciju Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.