Iz Republike Srpske poručuju: Bosna i Hercegovina će biti dejtonska ili je neće biti

0

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez zaprijetio je Republici Srpskoj i njenim građanima ranije zbog odluke Narodne skupštine o neobjavljivanju u „Službenom glasniku“ odluka i zaključaka Ustavnog suda BiH.

Imajući u vidu od koga dolazi, prijetnja Zukana Heleza planom ‘B’ ukoliko turista u BiH Kristijan Šmit ne riješi novonastalu situaciju u Republici Srpskoj, je očekivana, navodi za RT Balkan Sanja Vulić, predsjednica poslaničke grupe SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini.

„Poznato je da je Helez srbomrzac i ovo je direktna najava i otvoren poziv za napad na srpski narod u Republici Srpskoj“, ukazuje Vulićeva i dodaje:

„Stav nas iz Republike Srpske treba da mu bude potpuno jasan: Bosna i Hercegovina će biti dejtonska ili je neće biti. Dejton je jasno rekao da u BiH žive tri konstitutivna naroda u dva entiteta i da svi imaju jednaka prava. Nikakve prijetnje nas neće obeshrabriti, niti ćemo dozvoliti da on ili bilo ko sličan njemu sprovodi torturu nad Srbima ili bilo kim u Republici Srpskoj“, poručuje Vulićeva.

Na mogućnost da Krijstijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za Visokog predstavnika, izvrši pritisak, naša sagovornica kaže da o tome tek nema govora.

„Republika Srpska poštuje apsolutno sve zakone, a jedna od odluka koja nije potvrđena u Savjetu bezbjednosti je imenovanje Kristijana Šmita. Ne možemo da kažemo da je on Visoki predstavnik, kada nema potvrde Savjeta bezbjednosti za takvu odluku. Samim tim, za nas u RS je on samo turista u Bosni i Hercegovini i ne postoji nijedna njegova odluka koja bi mogla biti primijenjena na području Republike Srpske“, poručuje ona ističući da „apsolutno neće dozvoliti bilo kome da nad njima vrši eksperimente, a posebno ne jednom frustriranom čovjeku poput Šmita“.

Na drugoj strani, politički analitičar Anđelko Kozomara Helezove prijetnje, iako neprijatne, ne smatra ozbiljno.

„Zukan Helez je predmet podsmijeha i bošnjačkim krugovima. Kako već posjeduje čitav arsenal prijetnji, u njega sada može da se svrsta i navodi plan ‘B’. Bošnjaci nemaju ni plan ‘A’, ni plan ‘B’ za sadašnju odluku koju je donijela Republika Srpska“. ističe Kozomara.

Analitičar ukazuje da su „svi njihovi planovi vezani su za planove američke ambasade“.

„Svi njihovi planovi vezani su za planove ambasade SAD i njihove reakcije. Na to su navikli svih ovih godina. Tako se i sada nadaju da će agresivni američki ambasador preduzeti neke mjere protiv Srba. Zanemarili su samo činjenicu da su se odnosi u svijetu drastično promijenili“, ističe Kozomara za RT Balkan.

Da političko Sarajevo oslanja na zapadne ambasade ukazuje i Sanja Vulić, koja je za RT Balkan otkrila da u ambasadi SAD u BiH postoji čitavo „odjeljenje“ gdje su zaposleni samo Bošnjaci koji se bave isključivo objavljivanjem i slanjem svojim pretpostavljenim lažnih informacija o Srbima. Nakon toga se na Srbe i Republiku Srpsku, kao i njene lidere vrše strašni pritisci, uvode im se sankcije i slično.

Ambasada Rusije u BiH: Postoji samo jedan plan „tri plus jedan“

Glavni razlog izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza u vezi sa poslednjim odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, osim lične frustracije, je i narativ koji nameće kolektivni Zapad, doslovno zasićen prijetnjama, ultimatumima i samovoljnim sankcijama, navode iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

„Nažalost, pojedini političari u Sarajevu postali su zavisni od takve retorike, pozivajući ‘Velikog brata’ da obavi sve ‘prljave poslove’ i kazni neposlušne, koji se, kao i u nekim vremenima, proglašavaju neprijateljima naroda“, istakli su iz ruske Ambasade na pitanje Srne da prokomentarišu Helezovu izjavu da ima razrađen plan „A“ i plan „B“ ukoliko Tužilaštvo BiH ili Kristijan Šmit ne reaguju.

Iz Ambasade Ruske Federacije navode da za BiH postoji samo jedan plan „tri plus jedan“ – dijalog, kompromis, dogovor.

„Obavezan preduslov je odsustvo spoljnog uticaja“, ističu iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.