Borovinić Bojović za BORBU: Formiranje vlasti u Podgorici najbolji model za dogovor na državnom nivou; Zajedničkim snagama ostvarićemo političku stabilnost i konsolidovati demokratiju

0

Model za formiranje vlasti u Glavnom gradu pokazao se kao veoma konstruktivan i efikasan, i danas služi kao odličan primjer za postizborne pregovore u vezi nove izvršne vlasti na državnom nivou, kao i za dogovor o izboru novog predsjednika i novih potpredsjednika i potpredsjednica Skupštine Crne Gore, kazala je u izjavi za portal Borba dr Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada.

Ona je na pitanja o predstojećim pregovorima između pobjedničkih izbornih lista, istakla primjer Podgorice kao najbolji model za postizanje političke stabilnosti i konsolidaciju demokratije.

„ZRELOST, ODGOVORNOST I POLITIČKO SAMOPOUZDANJE”

Podgorica je pokazala da koalicije i stranke unutar tridesetavgustovske većine mogu relativno brzo da se dogovore i uspješno sarađuju, što je bilo veoma važno zbog integracije čitavog demokratskog bloka političke scene. Javnost je u izvjesnoj mjeri zasićena insistiranjem na određenim razlikama, zato je favorizovanje državnih interesa i programskih sličnosti najbolji odgovor za osvježavanje političke situacije ali i najbrži put do ostvarivanja izborne volje građana. Sigurna sam da je takav pristup naš zajednički izraz odgovornosti, pa ako hoćete i obaveze prema građanima i građankama”, objašnjava Borovinić Bojović, i dodaje:

Razmjena kritika, opaski, doskočica, sve je to sastavni dio političke dinamike, ali ne može biti niti jedina niti glavna karakteristika crnogorske političke stvarnosti. Mi ulazimo u period konsolidacije demokratije, i zato je potrebno da pokažemo zrelost, odgovornost i političko samopouzdanje u procesu vršenja vlasti”.

„GRAĐANI NE SMIJU BITI ISKLJUČENI IZ PROCESA ODLUČIVANJA”

Predsjednica Skupštine Glavnog grada i bivša ministarka zdravlja kazala je da su poštovanje izbornih rezultata i demokratskih standarda, zatim principa suverenosti koji je zastupljen u Ustavu Crne Gore kao i suprotstavljanje oblicima političke diskriminacije, ključni principi na kojima se može uspostaviti stabilna vlast.

Kada govorimo o saradnji između koalicija i stranaka, ne pričamo samo o međustranačkim odnosima, već i o integraciji čitavog društva i odnosima unutar našeg društva koje je često bilo opterećeno fatalističkim i dramatičnim podjelama. Zato je važno da, suprotno ranijim iskustvima, pokažemo sposobnost u prepoznavanju opštih interesa, i tako angažujemo pune kapacitete našeg društva, od ljudskih preko političkih do ekonomskih resursa. Ne smijemo dozvoliti da značajan dio građana bude maltene isključen iz procesa odlučivanja, što je u izvjesnom smislu ranije bio slučaj, kada koalicija Za budućnost Crne Gore uprkos visokom plasmanu na izborima, nije direktno učestvovala u najvišim organima izvršne vlasti”, kaže Dr Borovinić Bojović.

Ona je saglasna sa ocjenama da određene razlike postoje ali povodom saradnje na temu spoljne politike, kaže da je optimista.

Nakon konstituisanja vlasti u Podgorici, imala sam čitav niz veoma korisnih i konstruktivnih susreta sa predstavnicima  ambasada zemalja – naših spoljnopolitičkih partnera, i u razgovorima sa njima istakla sam model Podgorice kao primjer za državni nivo. I naišla sam na zainteresovanost sagovornika na temu funkcionisanja vlasti u Podgorici i širokoj saradnji svih političkih subjekata. Od lokalnih izbora u oktobru i konstituisanja lokalne vlasti proljeća ove godine, prešli smo značaj put. Kada tome dodamo činjenicu da je predsjednički kandidat koalicije ZBCG Andrija Mandić podržao predsjedničkog kandidat PES-a Jakova Milatovića u drugom krugu, vidjećemo da su demokratski procesi dobili veliku podršku. Bolje se razumijemo, bolje komuniciramo i stvaraju se uslovi da dobro sarađujemo. Sve je to uticalo da tridesetavgustovska većina osvoji 50 mandata naspram 21 koliko je osvojila velika koalicija stranaka okupljena oko DPS. Uz učešće zainteresovanih nacionalnih stranaka manje brojnih naroda, Crna Gora može dobiti stabilnu vladu demokratskog bloka”, kazala je ona.

„JAČANJE INSTITUCIJA JE ZADATAK NE SAMO JEDNE, VEĆ ČITAVOG NIZA GENERACIJA U CRNOJ GORI”

Borbu protiv kriminala i korupcije, jačanje nezavisnosti pravosudnih institucija, podizanje životnog standarda i borba protiv diskriminacije, mogu biti programske tačke unutrašnje politike koje će okupiti buduće učesnike nove vlasti, smatra dr Borovinić Bojović.

Nema sumnje da je Crnoj Gori potrebno jako i nezavisno pravosuđe, koje neće biti politički instrument ali i koje neće trpjeti političke pritiske. Izgradnja jakih institucija je zadatak ne samo jedne, već čitavog niza generacija. Kada razmišljamo o tome, moramo tretirati loša iskustva iz prošlosti, sa namjerom da se ne ponove primjeri upotrebe institucija u političkim obračunima, i anticipirati modele naprednijih zemalja zapadne demokratije, kako bi na taj izazov odgovorili najbolje što možemo”, saopštila je ona.

Ne očekujem probleme na temu spoljne politike. Više komunikacija a manje spekulacija i doći će se do dogovora. Koalicija Za budućnost Crne Gore iskazala je spremnost da se ne otvaraju pitanja koja dijele, ruka saradnje i pomirenja pružena je više puta i to su sve značajni koraci u ostvarivanju saradnje. Građani i građanke Crne Gore zaslužuju stabilnu vladu i političku stabilnost. A na političkim akterima je da to ispoštuju”, zaključila je dr Jelena Borovinić Bojović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.