Crna Gora i Srbija prve u Evropi po broju komada oružja po glavi stanovnika

0

Broj komada oružja po stanovniku SAD tri puta je veći od broja u evropskim zemljama u kojima po tome neslavno prednjače – Crna Gora i Srbija.

Na 100 stanovnika Crne Gore i Srbije ima 39,1 komada vatrenog oružja, u poređenju sa 120 komada u SAD, pokazuju rezultati istraživanja organizacije „Small Arms Survey“ (SAS).

Od ukupno 857 miliona komada vatrenog oružja, koliko se prema nekim procjenama 2017. godine nalazilo u vlasništvu civila u cijelom svijetu, čak 46 odsto su posjedovali građani SAD, utvrdio je SAS.

Količina oružja u rukama civila na globalnom nivou ubjedljivo je premašila arsenale vojske i policije, taj broj je od 2006. godine porastao za više od 200 miliona, piše Euronews, prenio je Blic.

Procjenjuje se da u 230 država i autonomnih teritorija u svijetu ukupno ima nešto više od jedne milijarde komada vatrenog oružja.

U Evropskoj uniji je 2017. godine njenih 513 miliona stanovnika posjedovalo 79,8 miliona komada oružja. Kada se uračunaju i evropske zemlje koje nisu članice EU, taj broj dostiže 93,2 miliona.

Po ukupnom broju, najveća koncentracija oružja je u Rusiji (17,6 miliona), Njemačkoj (15,8 miliona) i Francuskoj (12,7 miliona).

Međutim, po količini oružja po glavi stanovnika ubjedljivo prednjače Srbija i Crna Gora sa 39,1 komadom na 100 stanovnika. Za njima slijedi Kipar sa 34, pa Finska, Island, Bosna i Hercegovina….

Evropska komisija je još 2013. godine u jednom istraživanju utvrdila da devetoro od deset stanovnika EU nikada nije posjedovalo oružje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.