Nema upisa u prebukiranim grupama JPU „Đina Vrbica“

0

Javna predškolska ustanova „Đina Vrbica“ promijeniće pravila upisa uoči nove školske godine, kako bi donekle ublažili problem prebukiranosti vaspitnih grupa. Uprava ustanove planira da u određenim vaspitnim grupama blokira upis ukoliko to bude potrebno, i roditeljima ponudi druge vrtiće kao alternativu.

„Ne smijemo da dozvolimo situaciju da u nekim vaspitnim grupama imamo upisano 80-oro djece. Imajući u vidu bezbjednost djece kao prioritet, namjera nam je da od naredne školske godine ne opteretimo dodatno one grupe u kojima je dolaznost djece velika. U tim grupama neće biti moguće upisati novu djecu, već će ona biti raspoređena u druge objekte, u skladu sa prostornim kapacitetima i brojem prijavljenih mališana. Ponudićemo roditeljima druge vrtiće gdje te grupe nijesu prebukirane. Riječ je o sporadičnim slučajevima. Svako prijavljeno dijete će biti upisano u neki od vrtića, te će se samim tim ispoštovati preporuke Ministarstva prosvjete o upisu sve djece. Nakon završenog upisa, pristupiće se detaljnom razmatranju prijava i formiranju vaspitnih grupa u okviru vrtića“, rekla je Bojana Razić, direktorica ustanove.

Ona ističe da roditelji podnose prijavu za upis djece, dok će se nakon potpisivanja ugovora o međusobnim pravima i obavezama sa ustanovom, ona smatrati upisanom u određenu vaspitnu jedinicu.– Do sada imamo nešto više od 2.000 podnešenih prijava za upis nove djece. Možemo najaviti proširenje prostornih kapaciteta tokom ljetnjeg perioda, te samim tim i značajnu rasterećenost pojedinih grupa. Cijene osnovnih životnih namirnica u prethodne godinu, dvije višestruko su uvećane. Ako uzmemo u obzir da se cijena boravka i ishrane u vrtiću, više od 15 godina nije mijenjala, jasno je da su rast cijena i visoka stopa inflacije značajno otežali svakodnevno funkcionisanje i održivost rada vrtića. Dalje povećanje cijena namirnica uslovilo je da javne predškolske ustanove i ove godine podignu zajednički glas i zatraže dozvolu za simboličko poskupljenje cijena vrtića. Zatražili smo najmanje moguće poskupljenje koje bi koliko-toliko olakšalo i rasteretilo finansijski teret koji trpi naše funkcionisanje. Cijena boravka i ishrane za narednu školsku godinu iznosiće 49 evra za djecu vrtićkog uzrasta, dok će za jaslice biti 50 evra – kaže Razić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.