Petković: Kurtijevi specijalci sa dugim cijevima sinoć okupirali sjeverni dio Kosovke Mitrovice

0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je, na vanrednoj konferenciji za novinare, da je u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice noćas bilo pravo ratno opsadno stanje.

„Kurtijevi specijalci sa dugim cijevima i oklopnim vozilima su bukvalno okupirali sjeverni dio Kosovske Mitrovice.Iz južnog dijela su ušli sa preko 30 oklopnih borbenih vozila, pod maskama, sa dugim cijevima i maltretirali cijelu Severnu Mitrovicu. Bukvalno su napravili jednu vrstu bezbjednosnog prstena, gdje su i centru grada patrolirali sve vrijeme, ali imali i svoje punktove po obodima grada, gdje su zaustavljali su automobile, zaustavljali ljude, pretresali do gole kože, udarali ih puškama i psovali“, rekao je Petković.

Bilo je gore nego da je uveden policijski čas, konstatovao je Petković.

„Ovdje se radi o tome da Kurti sve vreme provocira i želi da izazove sukobe i rat. I juče i noćas, Kurtijeva policija je pokušala nekoliko hapšenja u Bošnjačkoj mahali, dva brata u centru grada, pa Lunetovog druga. Sada je situacija mirnija, oklopna vozila su zamijenili škodama, ali i dalje ima mnogo specijalaca sa dugim cijevima“, naveo je Petković.

Prema riječima Petkovića, specijalaca ima i u civilu, a koriste čak i vozila sa srpskim registarskim tablicama

Petković je istakao da Kurti, umjesto da deeskalira situaciju, ide u nove provokacije sa namjerom da izazove rat i nove provokacije na sjeveru Kosova i Metohije.

„Krajnje je vrijeme da neko konačno urazumi Aljbina Kurtija jer je njegova namera očigledno da izazove rat. Reč je o balkanskom piromanu koji želi rat na prostoru cijelog Balkana. Da li to neko konačno shvata?“, rekao je Petković.

Srbin uhapšen u Leposaviću nema veze sa maskiranim čovjekom sa Svečljine fotografije

Prema njegovim riječima Kurti je juče od ranog jutra spremao novu provokaciju ne bi li međunarodna zajednica okrivila Beograd ili Srbe.

„Krasnići je tokom smjene policije na prevaru ušao u zgradu opštine gdje je trebalo da dočeka nove lažne odbornike i direktore. Naš narod je burno ali mirno reagovao, došli su do ulaza, ali su se na molbu Kfora povukli, nakon toga pokušano je hapšenje još Ivana Miladinovića, a nakon toga je uhapšen Nemanja Vlašković (33) nakon čega je Svečlja objavio fotografiju gde je označio da je maskirani momak Vlašković i da se hapsi zbog 29. maja i napada na albansku novinarsku ekipu“, rekao je Petković.

On je pokazao fotografiju koju su Vlaškovićevi prijatelji i porodica poslali i gdje se vidi da Nemanja stoji na kraju i mirno posmatra šta se događa i nema veze sa maskiranim čovekom.

„Riječ je o propagandi i Svečlje i Kurtija i uhapšen je bez osnova još jedan nevin čovjek. Riječ je o momku bez kriminalnog dosijea, treće je dijete u porodici privrednika. Svi ga samo hvale. On se i dalje nalazi u južnom dijelu Kosovske Mitrovice“, rekao je Petković.

Laž da se Beograd loše odnosi prema uhapšenim specijalcima tzv. kosovske policije

Petković je rekao i da su ga šokirala saopštenja SAD i Velike Britanije u kojima traže da se puste trojica pripadnika tzv. kosovske policije koji su uhapšeni u centralnoj Srbiji.

„A niko ne pominje da je neophodno da se puste nevini Srbi. O kakvom je licemjerju riječ. Ne odlučujemo mi jer je pokrenut pravni postupak, mi smo pravna država. O tome tužilaštvo i sud odlučuju ne u ambasadama. Apsolutna je laž da se Beograd loše odnosi prema njima, da im se ne daju ljekovi, da se maltretiraju. Priština kada to govori polazi od sebe, jer maltretira uhapšene Srbe i prebijaju ih i ne smiju da ih puste jer su u podlivima. Ovdje nije riječ o maltretiranju, mi smo ozbiljna država, radimo u skladu sa zakonom, svaki uhapšeni ima svoju sobu, primaju ljekove, hranu i piće. Nisu u Hajatu, ali u odnosu na uhapšene Srbe ova trojica kao da su u ‘For sizonsu’. Prestanite da lažete, da tražite da se oslobode oni koji su sa dugim cijevima upali na teritoriju Srbije, a pozabavite se Srbima koji su nevino uhapšeni, maltretirani, tuženi“, rekao je on.

On je dodao i da posljednjih dana i nedjelja nije ranjen nijedan Albanac, a da se hapse Srbi ako bace petardu ili kamenicu.

„A niko da se sjeti Dragiše Galjka, da li je neko odgovarao što je upucan sa dva metka sa leđa i što je pitanje da li će moći normalno da hoda“, rekao je Petković.

Petković je rekao da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i danas da razgovara sa evropskim i američkim zvaničnicima. Najavio je i da će Srbi sa KiM narednih dana donijeti deklaraciju o tome kako će dalje da postupaju.

„U ovim okolnostima ne vidim kako može da se nastavi dijalog“

U ovakvim okolnostima Petković ne vidi kako može da se nastavi dijalog, jer to podrazumijeva, kako je naveo, normalizaciju odnosa, a ono što se dešava je potpuno nenormalno i nasilno i suprotno od dijaloga.

On je tako odgovorio na pitanje novinara šta se dešava sa dijalogom između Beograda i Prištine i hoće li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ići na sastanak budući da je Kurti rekao da će još da razmisli.

„O tome će Aleksandar Vučić da odluči ali ja ne vidim prostor za dijalog. Kada je Haradinaj uveo takse 100 odsto Vučić nije odlazio u Brisel dok to nije povučeno jer su htjeli da nateraju Beograd na kapitulaciju. To i Kurti sada pokušava zabranom ulaska robe“, rekao je Petković.

(sputnikportal.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.