Sjeverna Mitrovica pod opsadom, u centru oklopna vozila Rosu, na prelazima i dalje rampa za kamione

0

Na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova, i jutros, četvrti dan zaredom, stoje kolone kamiona sa srpskim tablicama i srpskom robom kojima prištinske vlasti ne dozvoljavaju prelaz na Kosovo i Metohiju.

Istovremeno, noćas su samim centrom Sjeverne Mitrovice patrolirala oklopna vozila kosovskih specijalaca.

Na Jarinju, Merdaru, Končulju i drugim administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova situacija je jutros nepromijenjena u odnosno na juče i prekjuče. Vlasti tzv. Kosova ne dozvoljavaju prelaz kamionima sa srpskim tablicama i srpskom robom, autobusi i putnička vozila i dalje prolaze ka KiM, ali, uz rigorozne kontrole, pretres vozila, gepeka, otvaranje torbi.

Preko prelaza mogu i strani kamioni sa stranom robom, dok za kamione iz Srbije koji robu prevoze za treće zemlje, prolaz takođe nije dozvoljen.

Nešto prije ponoći, borbena oklopna vozila kosovske specijalne policije pojavila su se u samom centru Sjeverne Mitrovice, i na kružnom toku kod spomenika Knezu Lazaru i u okolnim ulicama, blizu studentskog doma, kod Doma zdravlja.

Istovremeno, patrole Rosu postavljene su bile tokom noći i kod NIS-ove pumpe na izlazu iz Sjeverne Mitrovice prema Zvečanu, gdje su, kako su potvrdili neki očevici detaljno kontrolisali i pretresali sva vozila i putnike. Patrole Rosu noćas su bile u u naselju Mali Zvečan, na brdu iznad centra Sjeverne Mitrovice gdje su takođe zaustavljali kontrolisale, pretresale vozila i putnike, ali i u naselju Tri solitera, u Bošnjačkoj mahali.

Što se tiče strogog centra Sjeverne Mitrovice, ovo je, posle hapšenja Miluna Luna Milenkovića koje je prije par dana obavljeno u frizerskom salonu u samom centru grada, na par desetina metara od spomenika Knezu Lazaru, po prvi put da se oklopna vozila kosovskih specijalaca u tom broju pojave u samom centru grada.

Iz Kancelarije za KiM najavljeno je noćas da će direktor Kancelarije Petar Petković danas u 10 sati održati vanrednu konferenciju za novinare „zbog novog zastrašivanja, hapšenja i progona Srba, odnosno „zbog opsadnog stanja koje je noćas u Kosovskoj Mitrovici organizovao Aljabin Kurti“.

„Za nas je ovo bilo jako teška noć. Kako zaspati kad znate da su na ulicama, u samom centru grada, da su po okolnim naseljima, bukvalno na svim izlazima iz grada, pod vašim prozorom, kosovski specijalci. Kako da se osjećamo bezbjedno, kako kad ne znamo ko je na spiskovima za hapšenje, kako da putujemo jutros do Leposavića, Raške ili samo do Zvečana kad ne znamo gdje će nas zaustaviti, pretresati, hoće li nam dozvoliti da prođemo, hoće li nas uhapsiti ko zna zbog čega. Teško je da teže ne može biti. Sa ovim što su noćas radili kao da jednostavno hoće da nam poruče da smo opkoljeni“, kaže rano jutros jedan od Srba iz Sjeverne Mitrovice.

Tzv. kosovski ministar policije Dželjalj Svečlja juče popodne objavio je na internetu da je u Leposaviću tokom dana uhapšen Srbin, osumnjičen za napad na albanske novinare 29. maja u ovom gradu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.