Širom Srbije borba sa poplavama, vanredna situacija u 51 opštini, evakuisano više od 200 ljudi

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je zbog poplava u opštinama i gradovima Srbije proglašena 51 vanredna situacija.

Iz MUP-a navode da je u petak oko 20 časova zbog poplava izvršena evakuacija 60 lica u naselju Mala Guba u Prokuplju, a da je od jutros evakuisano ukupno 142 lica na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja, Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca.

Od ponoći je evakuisano ukupno 217 lica.

Vatrogasci-spasioci vrše crpljenje vode po pozivu građana u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kragujevcu, Leskovcu, Prokuplju, Smederevu, Kruševcu i Čačku.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obilaze potencijalno kritične tačke, razgovaraju sa mještanima na tim lokacijama i daju uputstva i instrukcije za postupanje u slučaju opasnosti.
U skladu sa najavama RHMZ prati se situacija na Zapadnoj Moravi, Crnom Timoku, rijeci Ibar koja ima blagi porast, Zapadnoj Moravi kod Kruševca gdje je nivo rijeke u opadanju, a i rijekama u Borskom okrugu kao i rijeci Toplici koje su u blagom opadanju.

MUP Srbije je još jednom apelovao na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da ukoliko voda prijeti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa pijeskom da obezbijede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć.

(Izvor: rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.