Blinken: Bolji odnosi Seula i Pekinga su u interesu Amerike

0

Američki državni sekretar Entoni Blinken podržao je danas napore Seula da poboljša odnose sa Pekingom, u telefonskom razgovoru sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Park Jinom, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje, prenose mediji.

Park i Blinken razgovarali su uoči  posjete južnokorejskog ministra Pekingu ovog vikenda, prenosi Jonhap.

Oni su tokom razgovora razmotrili više različitih tema, od veza Seula sa Vašingtonom i Pekingom do odnosa Pekinga sa Vašingtonom i Sjevernom Korejom, navodi ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da je Park prenio podršku Seula naporima Vašingtona da odgovorno upravlja svojim odnosima sa Kinom u nepovoljnim okolnostima.

Blinken je  rekao da podržava napore Južne Koreje da poboljša veze sa Kinom na „zdrav i zreo“ način zasnovan na međusobnom poštovanju, navodi ministarstvo.

Tokom telefonskog razgovora, Park i Blinken su se saglasili da Sjeverna Koreja treba da  zaustavi vojne provokacije i da je denuklearizacija Pjongjanga u interesu međunarodne zajednice, uključujući Kinu.

Oni su se takođe saglasili da bi Seul, Vašington i Tokio trebalo zajednički da pozovu Kinu da igra konstruktivnu ulogu u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija vezano za  denuklearizaciju Sjeverne Koreje, navodi ministarstvo.

Očekuje se da će tokom razgovora u Pekingu Park iznijeti i stav Seula o nedavnim primjedbama kineskog ambasadora u Južnoj Koreji Šing Haiminga da će oni koji se „klade na gubitak Kine“ u njenom rivalstvu sa SAD „definitivno zažaliti zbog toga“.

Razgovor južnokorejskog i američkog diplomate održan je i dan uoči Blinkenovog planiranog dvodnevnog putovanja u Kinu.

(Izvor: politika.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.