Bojkot je opozicioni adut na ivici mača

0

Bojkot je mač s dvije oštrice, može mnogo da donese opoziciji, ali još više da odnese, kaže za Blic isvršni direktor CESID-a Bojan Klačar.

Upitan šta bi se smatralo uspješnim bojkotom kaže da bi to bio svaki rezultat koji bi mogao da inicira pitanje eventualnih vanrednih izbora, a da bi se to desilo, napominje, moralo bi da se poklopi nekoliko faktora:

-Jedan je nešto niža ili niska izlaznost, a drugi da front ljudi koji bojkotuju bude što veći.

Klačar primjećuje da bi zamka bila upasti u narativ o postojanju prave opozicije i one koja to nije, a s obzirom da u ovom trenutku dio opozicije podržava bojkot, a dio se protivi. On je, naime, uvjeren da će se građani izjasniti i o jednima i o drugima, a na pitanje jesmo li već upali u tu zamku, kaže:

– Jesmo. Upali smo u nekoilko loših narativa kada je riječ o izborima. Sve je crno-belo. Iz ugla vlasti opiozicija je crna, iz ugla opozicije vlast je crna. Druga stvar je da ne postoji nijedna stvar od životnog, državnog ili ekonomskog karaktera oko koje vlast i opozicija mogu da se dogovore. Ja se često našalim i kažem da je to možda ukidanje izvršitelja. Treće je da sve posmatramo emotivno i da ne možemo da izađemo iz kruga lijepljenja etiketa koje su vrlo često lične, i četvrto – imamo prave i lažne opozicionare”, rekao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.