U Beogradu otvoren najveći regionalni pravosudni forum o rodnoj ravnopravnosti

0

Zemlje Zapadnog Balkana imaju dobre zakone, ali zbog njihovog nesprovođenja žene su i dalje jedna od najugroženijih kategorija u regionu.

(02. juni 2023. godine, Beograd) Preko 100 ključnih pravosudnih aktera iz regiona i šire, uključujući predsjednicu i sudije/kinje Evropskog suda za ljudska prava, predsjednike/ce i sudije/kinje regionalnih pravosudnih i drugih državnih institucija, stručnjake i nevladine organizacije, okupilo se danas u Beogradu povodom drugog regionalnog pravosudnog foruma „Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan“ koji organizuje AIRE centar, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a u saradnji sa Povjerenikom za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji i nevladinom organizacijom FemPlatz.

Cilj Foruma je da adresira pitanje kako pravosuđe može efikasno odgovoriti na različite vrste rodne nejednakosti i nasilja na Zapadnom Balkanu. Zemlje regiona u velikoj mjeri imaju sveobuhvatne zakone, ali veliki broj slučajeva rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije pokazuje da je Zapadni Balkan još uvijek daleko od primjene postojećih rješenja u praksi, zbog čega su žene i dalje veoma ranjiva kategorija, zaključeno je na ovom Forumu.

“Osvjetljavajući potrebu da se ozbiljnije bavimo predrasudama, diskriminacijom, i nasiljem nad ženama i djevojčicama u našim društvima, što je ujedno i cilj ovog pravosudnog Foruma, približavamo se ostvarivanju rodne ravnopravnosti. U stvari, ne možete promijeniti stanje a da ga prethodno niste imenovali i razumjeli. Napredak ne zavisi samo od zakona – iako je zakon snažan alat – već i od onih koji se zalažu za promjene i koji nastoje da unaprijede tradicije, stavove i navike dok razvijaju i primjenjuju zakone”, kazala je Siofra O’Leary, predsjednica Evropskog suda za ljudska prava na otvaranju Foruma.

„Stručnjaci ukazuju da zemlje Zapadnog Balkana imaju jedne od najboljih zakona kada je u pitanju borba protiv diskriminacije i nasilja, a pored toga one su usvojile sve najvažnije međunarodne standarde za zaštitu prava žena, međutim, njihovo nesprovođenje dovelo nas je do toga da su žene i dalje jedna od najugroženijih kategorija stanovništva. Svedočimo kršenjima njihovih prava, vidljivih u velikom broju slučajeva rodno zasnovanog nasilja i ubistava u regionu. Podaci govore da su žene najčešće najnesigurnije u svojim domovima, a nasilnici su u većini slučajeva oni koji su im najbliži, odnosno članovi njihove porodice ili njihovi partneri. Pored toga, svaka nova kriza, poput globalne pandemije COVID-19, dovodi do nove erupcije nasilja“, kazala je Biljana Braithwaite, direktorica AIRE centar Programa za Zapadni Balkan.

Međutim, nasilje kojem svedočimo samo je simptom većeg problema sa kojim se suočava ovaj region. Nejednakost u regionu je duboko ukorenjena, isprepletena je sa svakim delom javnog i privatnog života žena na Zapadnom Balkanu. Rodno zasnovano nasilje i uznemiravanje, nejednak pristup obrazovanju, diskriminacija na radnom mestu, nezastupljenost na pozicijama odlučivanja i činjenica da žene i dalje poseduju manje imovine u odnosu na muškarce, problem su sa kojima se žene suočavaju svakodnevno. Ujedno je ovo i najvažnija tema Foruma, budući da pravosuđe ima moć da efikasnim kažnjavanjem diskriminacije i nasilja ujedno i odvrati od takvih dela u budućnosti”, pojasnila je Braithwaite.

“Rodno zasnovano nasilje ugrožava živote i dobrobit djevojčica i žena, sprečavajući ih da ostvare prilike koje su ključne za njihovu slobodu i razvoj: obrazovanje, zdravstvena zaštita i rad. Unapređenje rodne ravnopravnosti i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nije samo ispravna stvar koju trebamo postići, već je i temelj svih zdravih demokratija i ekonomija. Današnji Forum je važna prilika da razvijemo naše kolektivno znanje o odgovornosti za adresiranje rodno zasnovanog nasilja, što je važan dio procesa stvaranja sigurnije budućnosti za žene i djevojčice svuda u svijetu. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje čvrsto posvećeno  postizanju prava žena i djevojčica i zahtijevamo pravdu za žrtve rodno zasnovanog nasilja”, kazala je Alicia Herbert OBE, direktorica za obrazovanje, rod i ravnopravnost pri Kancelariji za vanjske i poslove Commonwealtha i Specijalna izaslanica za rodnu ravnopravnost Ujedinjenog Kraljevstva.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji, Brankica Janković istakla je da je zabrinjavajući broj ubistava i rodno zasnovanog nasilja nad ženama u cijelom regionu, zbog čega je drugi pravosudni forum „Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan“ izuzetno važan događaj za regionalni dijalog o rješavanju ovih problema.

“Današnji Forum pruža nam priliku da razmijenimo iskustva i znanja u cilju efikasnijeg suzbijanja porodičnog i partnerskog nasilja. Pravovremeno prepoznavanje nasilja i stepena opasnosti, razmjena informacija između nadležnih institucija i sprovođenje mjera usmjerenih ka bezbjednosti žena i njihovom osnaživanju, ključne su koliko i procesuiranje i sankcionisanje nasilnika.Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti kontinuirano ukazuje na vezu između rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije kao posljedice nejednakih odnosa moći između muškaraca i žena”, kazala je Janković.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg Foruma je efikasan pravosudni odgovor na femicid i druge slučajeve rodno zasnovanog nasilja u regionu, a sudije/kinje i drugi stručnjaci/kinje razgovarat će o najboljim praksama u vezi sa istragom, procesuiranjem i kažnjavanjem ovih dijela. Pored toga, u okviru Foruma bit će predstavljen i Regionalni izvještaj o odgovoru pravosuđa na femicid u zemljama Zapadnog Balkana.

“Femicid, odnosno, rodno zasnovano ubistvo žene, je fenomen koji je prisutan i veoma rasprostranjen u svim državama, a o ovom najtežem obliku nasilja prema ženama nedovoljno se govori, posebno u pravosudnim krugovima. Istraživanja sudske prakse u svim zemljama regiona o pravosudnom odgovoru na femicid, pored određenih razlika i specifičnosti za svaku državu, pokazala su mnoge sličnosti, zbog čega je ovaj Forum prilika da se sa sudijama i sutkinjama iz svih država prodiskutuje o preporukama datim u izveštaju, uključujući čitav postupak, od pravilne kvalifikacije krivičnog dela pa sve do presuđenja i kažnjavanja”, kazala je Kosana Beker, direktorica programa nevladine organizacije FemPlatz i autorica ovog izvještaja.

Zemlje Zapadnog Balkana dijele slične probleme kada je u pitanju borba za rodnu ravnopravnost. Zbog toga je AIRE centar, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, osnovao Mrežu sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana (Gender Champions in Judiciary Network).

“Nasilje nad ženama je sveprisutno i predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava. U našim sredinama je to posebno izraženo i zastupljeno. Pravosudni sistem je osnovna komponenta zapostizanje pravde i odgovornosti za zločine počinjene nad ženama. Međutim, da bi pravosuđe bilo efikasno, svi uključeni moraju imati znanje i razumijevanje ključnih društvenih obrazaca mrodno zasnovanog nasilja i njegovog porijekla. Ovaj Forum je važan dio naših napora u tom procesu”, kazao je Robert Spano, predsjednik Odbora pokrovitelja Mreže sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana i bivši predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Mreža danas okuplja preko 60 sudija i sutkinja iz regiona, a o njenim narednim koracima razgovarat će se na drugom danu Foruma. Primarna misija ove Mreže je unapređenje vještina, znanja i prakse sudstva u vezi sa rodnom ravnopravnosti i rodnim stereotipima, podsticanje efikasne primjene domaćih, evropskih i međunarodnih pravnih instrumenata, te profesionalni i lični razvoj sutkinja u regionu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.