Lavrov o situacija na KiM: Sprema se velika eksplozija u centru Evrope na mjestu na kojem je NATO počinio agresiju protiv SRJ!

2

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je danas, tokom posjete Keniji, da je situacija na Kosovu i Metohiji neprihvatljiva, napeta i da zabrinjava.

On je podsjetio da je Zapad podržao samostalnost tzv. Kosova, iako nije bilo referenduma, dok se isti takav princip nije koristio u slučaju Krima, kada su zapadni državnici ipak odlučili da daju prednost teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, iako je stanovništvo Krima o prisajedinjenju Rusiji odlučilo nakon glasanja, odnosno, voljom naroda.

Lavrov je naglasio da je tzv. Kosovo dobilo samostalnost jednostranim i nezakonitim proglašenjem, dok sve ono što je EU dogovorila sa Beogradom i Prištinom prije oko 10 godina još nije u potpunosti sprovedeno u djelo. To se, kako je ocijenio, ni neće desiti, jer je „Zapad stao na stranu separatista“, te po tom pitanju „niko ništa ne planira da uradi“.

– Sprema velika eksplozija u centru Evrope, na istom onom mjestu, na kojem je NATO 1999. godine počinio agresiju protiv Jugoslavije, narušivši sve zamislive principe Helsinškog zaključnog akta i drugih dokumenata OEBS-a. Situacija je zabrinjavajuća, ali Zapad vodi politiku potčinjavanja svih koji nekako iskazuju sopstveno mišljenje – rekao je Lavrov novinarima.

Uznemirava ponašanje prema srpskom stanovništvu koje ovih dana izražava protest zbog nezakonitog preuzimanja vlasti na sjeveru autonomne pokrajine, rekao je Lavrov, dodajući da je NATO stao na stranu separatista.

Dalje odluke, kako je kazao, donosiće predsjednik Srbije, srpski narod i Srbi koji se na sjeveru autonomnog kraja bore za svoja prava.

Lavrov je ukazao na činjenicu da, u skladu sa zakonima Ujedinjenih nacija, treba poštovati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost svih onih zemalja čije vlade poštuju pravo lokalnog stanovništva na samoopredjeljenje i čiji predstavnici zastupaju interese svih naroda koji žive na teritoriji tih država.

– U slučaju Kijeva, ne treba dokazivati da se tamošnje vlasti nisu borile za prava stanovništva sa Krima i ljudi iz istočnih djelova Ukrajine – podjsetio je Lavrov.

(rt.rs)

2 Comments
  1. Jovana komentariše

    Svima smeta jaka Srbija.

  2. Plotari komentariše

    Pa sto cekate ,da nas pobiju .skocite sa kinom i unistite neprijatelja ,vidite li da smo izdajnici .

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.