Eksplozija u Rijeci: Hrvat i Njemac postavili bombu kod trgovačkog centra

0

U noći između subote i nedjelje, pola sata poslije ponoći, došlo je do eksplozije kod trgovačkog centra u Rijeci.

Povrijeđenih osoba, na sreću, nije bilo.

Prema pisanju lokalnih medija, policija je uhapsila dvojicu „bombaša“, koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke, od kojih je posljednja odjeknula sinoć.

Riječ je o hrvatskom i njemačkom državljaninu, koje je policija lišila slobode neposredno prije nego što je aktivirana eksplozivna naprava, prenosi Index.

Slučaj je, kako se sumnja, povezan sa eksplozijom koja se dogodila 21. maja, ali ispred drugog trgovačkog centra u Rijeci.

Tada je, uslijed aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave, došlo do oštećenja stakla na vratima trgovačkog centra Plodine.

Policija je kod sinoć uhapšenih pronašla i treći eksploziv.

Motiv bombaša pritisak na Plodine?

I sinoć su eksplozivne naprave dvojica bombaša postavljala pred objekte Plodina.

Kako javlja Jutarnji list, istražitelji vjeruju da su bombe postavljene kao neka vrsta stvaranja pritiska na tu kompaniju.

Isti izvor navodi da hapšenje nije bilo slučajno, nego da su sumnjiva lica sinoć upala u zasjedu.

Naime, poslije eksplozije 21. maja, policija je napravila plan motrenja trgovačkih centara Plodine u Rijeci, što je dalo rezultata.

Ministar: Slučaj ima i međunarodnu dimenziju

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je da se radi o policijskom postupanju koje je počelo pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u aprilu.

Potom je 21. maja postavljen eksploziv u Rijeci ispred trgovačkog centra.

„Te akcije su, očigledno, na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u opsežno i dubinsko istraživanje“, rekao je Božinović, dodavši da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.

Zahvalio je svima koji su učestvovali u akciji.

„Praktično su oni od aprila svaki dan radili na ovom predmetu, koji ima i međunarodnu dimenziju“, rekao je hrvatski ministar.

Za motive i namjere počinilaca rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.