Drecun: Privremene institucije na KiM će nastaviti da komplikuju i otežavaju situaciju na sjeveru

0

Predsjednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je mali odziv Srba na izborima koje je na sjeveru KiM organizovala Priština neka vrsta mirnog demokratskog političkog ustanka.

Govoreći o tome šta je prethodnilo ovakovom djelovanju Srba, Drecun je ukazao na snažan teror privremnih prištinskih institucija.

– Kako institucionalni, tako i fizički od strane terorističkih uniformisanih formacija koje sebe nazivaju policijom ili specijalanim policijskim jedinicama. Taj teror je došao do nivoa kada više nije bilo moguće izdržati, i živjeti na sjeveru KiM. Opstanak Srba je bio doveden u pitanje – naveo je Drecun.

On je podsjetio da su Srbi rekli da će izaći iz privremenih institucija uprave ako se ne formira Zajednica srpskih opština koja jedini mehanizam koji može da omogući normalan opstanak i život i ako se ne povuku specijalne jedince.

– Umjesto toga vidimo da u institucijama u kojima učestvujemo ne možemo više da zaštitimo svoja prava, ne uvažava se naše političko prisustvo, donose se jednostrane odluke koje nanose štetu interesima i opstanku srpskog naroda i njegovoj bezbjednosti i njegovom život. Izlazak iz institucija je bilo upozorenje – objasnio je Drecun.

Kako je dodao, umjesto da Priština i međunarodna zajednica shvate težinu takvog poteza i da riješe problem, oni su podigli ljestvicu institucionalnog i fizičkog terorisanja.

Drecun je istakao da već ima 320 etnički motivisanih napada na srpski narod i njegovu imovinu od dolaska Kurtija na vlast, a Priština dodatno zateže situaciju.

On je istakao da Priština vodi politiku obmane, a EU voli to da čuje.

– Priština je poručila ovim izborima da Srbi za njih ne postoje na sjeveru, da im tamo nije mjesto, da ne uvažavaju interese srpskog naroda i da će dalje komplikovati i otežavati situaciju na sjeveru KiM – dodao je Drecun, uz ocjenu da će se pritisak prebacivati sa Prištine na Beogrda i da je to pojačano.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.