Antiratni protesti u Bugarskoj: „NATO napolje“

0

Bugarska ne smije biti uvučena u rat, izjavio je novinar Mažd Algafari, komentarišući veliki antiratni marš koji je održan 23. aprila u Bugarskoj.

„Glavni cilj protesta bio je da se spriječi da Bugarska bude uvučena u vojnu operaciju u Ukrajini. Njeno uvlačenje u bilo kom obliku – u vidu isporuka oružja, municije ili ljudstva, bilo čega. U izvjesnoj mjeri, prije svega treba da obratimo pažnju na naše nacionalne interese“, rekao je novinar posle protesta za radio „Fokus“.

On je takođe dodao da su svi učesnici akcije potpisali podršku još jednoj građanskoj inicijativi – održavanju referenduma „Za mir i suverenitet Bugarske“. Ukoliko inicijativa prikupi dovoljno potpisa i referendum bude moguć, građani će moći da podrže ideju da zemlja učestvuje u vojnim sukobima tek nakon održavanja nacionalnog referenduma.

Akcija je održana u više od 30 gradova Bugarske.

U Sofiji je akcija okupila najveći broj ljudi: učesnici su u velikoj koloni šetali ulicama od zgrade Nacionalne palate kulture. Ljudi su masovno nosili zastave Bugarske, transparente „Bugarska deca su rođena da žive u miru“, „Bugarska je zona mira“, „NATO napolje“.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.