Smanjenje potrošnje ozbiljno će naškoditi mađarskoj ekonomiji

0

Prema najnovijim pokazateljima, stanovnici Mađarske su sve manje raspoloženi da troše svoj novac. Promet u maloprodaji je u poslednje vrijeme u padu, pa je tako u februaru smanjenje iznosilo deset odsto. Prema riječima stručnjaka, Mađari troše koliko i na početku pandemije virusa korona, kad je većina prodavnica bila zatvorena.

Sada je sve otvoreno, ali građani nemaju dovoljno novca za trošenje.

Prema portalu RTL, najviše su na gubitku prodavnice namještaja i tehnike, dok promet u radnjama polovne robe raste. Potrošnja u prehrambenim prodavnicama opala je za 6,7 odsto, a Mađari su u februaru kupili 14,5 odsto manje goriva u odnosu na prethodnu godinu.

Ovakva situacija je rijetko viđana u istoriji privrede, kaže Ištvan Madar, vodeći analitičar ekonomskog portala „Portfolio”.

Dodaje da su se takvi trendovi desili posle globalne finansijske krize 2008. godine, kad su rastući dugovi smanjili potrošnju. Među razlozima za povratak ovog trenda Madar je naveo „nevjerovatnu inflaciju”, koja je zvanično viša od 20 odsto, a nezvanično mnogo veća.

„Dakle, realni prihodi ljudi se smanjuju, pa gube kupovnu moć. Iako se, naizgled, promet u prodavnicama povećava, količina proizvoda koju kupci kupuju je manja, a to se više ne može objasniti ukidanjem ograničenja cijena goriva. Sad je jasno da su Mađari namjerno smanjili potrošnju”, ističe on i dodaje da bi dalje smanjenje potrošnje ozbiljno naškodilo mađarskoj ekonomiji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.