Jokićev sedmi trip-dabl u plej-ofu, samo je Čemberlen ispred njega: Bogdanović održao Atlantu u igri

0

Košarkaši Denvera pobijedili su Minesotu 120:111 u trećoj utakmici prve runde Zapadne konferencije NBA plej-ofa i rezultat u seriji povisili na 3-0.

Srpski reprezentativac, Nikola Jokić, predvodio je ekipu iz Kolorada sa 20 poena (9/13 iz igre, 2/3 za tri), 11 skokova i 12 asistencija za 38 minuta i u potpunosti dobio duele sa „tornjevima“ Vukova Rudijem Goberom i Karlom Entronijem Taunsom. Sledeća utakmica takođe će biti odigrana u Mineapolisu, a tim koji je u doigravanje ušao sa prve pozicije na Zapadu još trijumf deli do plasmana u polufinale konferencije.

Jokiću je ovo bio sedmi tripl-dabl u karijeri u plej-ofu, a na vječnoj listi od centara ispred njega je samo legendarni Vilt Čemberlen. Košarkaš iz Sombora ima više tripl-dablova u doigravanju od čak 17 ekipa, a samo osam timova zbirno je zabeležilo više takvih učinaka.

Nagetsi su u finišu prve četvrtine preuzeli kontolu meča i do kraja su održavali prednost, koja je nerijetko bila i dvocifrena.

Meč je definitivno prelomila trojka Majkla Portera Juniora koji je bio precizan za 118:106 poslije asistencije Jokića na minut i po pre kraja duela.

Najefikasniji kod gostiju bio je Porter sa 25 poena (4/8 za tri) uz 9 skokova i 2 asistencije, Džamal Marej je dodao 18 uz 6 skokova i 9 asistencija, a Aron Gordom i Kentavijus Koldvel Poup po 14.

U porazu Vukova istakao se Entoni Edvards sa 36 poena (10/22 iz igre, 3/11 za tri) uz 7 skokova i 5 asistencija, Entoni Tauns se zabilježio 27 uz 7 skokova i asistenciju, Goren 18, 10 skokova i 3 asistencije, a Majk Konli 12 uz 5 asistencija.

Sledeća utakmica na programu je 24. aprila u 3.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

Neće se Atlanta tek tako predati. Jeste Boston izraziti favorit u četvrtfinalu Istočne konferencije, ali na popularnu „metlu” može da zaboravi. Jer Hoksi su u trećoj utakmici spriječili brejk, slavili poslije velike drame (130:122) pred svojim navijačima i smanjili rezultat u seriji na 1-2, a značajnu ulogu u tome što se ekipa Kvina Snajdera nije našla na rubu eliminacije imao je i Bogdan Bogdanović.

Srpski košarkaš bio je najzaslužniji što je Atlanta na odmor otišla sa prednošću od sedam poena razlike. Savršeno poluvrijeme odigrao je srpski košarkaš. Bez greške je šutirao iz igre (6/6 iz igre od čega 3/3 za tri) i do pauze bio najefikasniji košarkaš domaće ekipe sa 15 poena, pride zabilježio i dva skoka, jednu ukradenu loptu i jednu blokadu.

Posebno inspirisan bio je Bogdanović tokom druge četvrtine u kojoj je Atlanta preokrenula rezultat. Opet, u velikoj meri Bogdanovom zaslugom. Pomogao je ekipi brzim poenima da na startu drugog kvartala sustigne rivala, a potom i da se odlijepi. Sredinom četvrtine pogodio je trojku za plus šest (59:53), nepuna dva minuta još jednu, dalekometnu za plus 12 (68:56).

Međutim, u nastavku gotovo da ga nije bilo. Ruku na srce, uzeo je u drugom poluvremenu samo dva šuta, oba neprecizna, pa je meč i završio sa 15 poena, koliko je imao još na pauzi. Na kraju krajeva, nije previše vremena ni proveo na parketu u drugom dijelu (ukupno 23 minuta). Ušao je u igru pet minuta pre kraja treće četvrtine, a napustio na samom startu poslednje deonice kada ga je Malkolm Brogdon ramenom udario u lice i više se srpski reprezentativac nije vraćao na teren.

Dobro sam, nisam povrijeđen! Pobjeda!”, oglasio se Bogdanović na Tviteru posle meča.

U tim trenutku kada je Bogdanović napuštao igru, ozbiljno se zakuvalo u Stejt Farm areni. Seltiksi, koji su sredinom treće četvrtine na trenutak uspjeli da izjednače rezultat, u četvrtoj deonici prilazili su na poen ili dva razlike Atlanti, sve su radili Džejson Tejtum i Markus Smart ne bi li režirali preokret, ali nisu uspjeli. Tre Jang i Dežonte Mari, koji su od Bogdanovića u drugom poluvremenu preuzeli palicu, uvijek su imali spremne odgovore za Bostonov tandem, a vezanim na dva minuta prije kraja meča definitivno su prelomili utakmicu.

Jang je utakmicu završio kao najefikasniji pojedinac sa 32 poena, devet asistencija i šest skokova, dok je Mari ubacio 25 poena, zabeležio šest skokova i pet asistencija. Tejtum je na drugoj strani postigao 29 poena, uz 10 skokova i pet asistencija, a Smart je stao na 24 poena, osam asistencija i tri skoka.

Pojavio se Klivlend u plej-ofu posle četiri sezone i mogao bi učešće da završi već na startu. Daleko od toga da je serija već gotova, ali su Niksi na dobrom putu da je riješe u svoju korist. U noći između petka i subote napravili su još jedan korak ka polufinalu Istočne konferencije pošto su potvrdili brejk iz Klivlenda i ubjedljivim trijumfom na svom terenu poveli sa 2-1 u seriji – 99:79.

Nisu Kavalirsi u uvodna dva meča „zatrpaval” koš Niksa, u porazu su im ubacili 97 poena, u pobjedi 107, ali je ekipa iz Njujorka odlučili da po seldbi serije u njen Medison Skver Garden odlučila da dodatno zategne odbranu i takoreći „evropskom” košarkom dođe do novog vođstva.

Koliko su nemoćni bili Kavalirsi govori i podatak da je ovo bila poenterski njihova najslabija partija od starta sezone. Ni na jednoj od prethodnih 84 utakmica nisu ubacili manje poena. Istina, treba istaći i da su užasno šutirali. Pogodili su tek 31 od 80 šuteva iz igre, odnosno tek sedam od 33 ispaljene trojke.

Stoga ni ne čudi što je Donovan Mičel, jedan od onih kojeg je šut koliko-toliko služio (9 od 19 iz igre, ali i dva od osam za tri poena) bio poprilično nezadovoljan, što je i stavio do znanja saigračima tokom jednog tajm-auta. Pokušao je da razdrma ekipu, ali nije uspio. Katastrofalnom procentu šuta najviše je doprinio Darijus Garland. Užasno je gađao, pogodivši samo četiri od 21 šuta i samim tim bio jedan od glavnih krivaca za poraz.

Defanzivna klinika Niksa do izražaja je došla u prvom poluvremenu tokom kojeg su Kavalirsi postigli svega 32 poena, a odlučujuća je bila druga četvrtina koju je domaćin dobio sa 13 poena razlike. U nastavku su gosti bili nešto precizniji, ali opet ni iz jedne četvrtine nisu izašli kao pobjednici.

Pomenuti Mičel bio je najefikasniji sa 22 poena, dok je jedan manje na drugoj strani ubacio Džejlen Branson sa 21 poenom. Beret je u pobjedičkoj ekipi doprinio sa 19 poena, a Hart je ubacio još 13. U Kavalirsima se pored Mičela istakao još Levert sa 17 koševa.

Atlanta – Boston 130:122, 1-2 u seriji /Jang 32 – Tejtum 29/, Njujork – Klivlend 99:79, 2-1 u seriji /Branson 21 – Mičel 22/, Minesota – Denver 111:120, 0-3 u seriji /Edvards 36 – Porter 25/.

(sk-mocart)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.