Orban: Ukrajina u NATO? Šta?

0

Mađarski premijer Viktor Orban sa iznenađenjem je na Tviteru reagovao na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da su svi saveznici iz Alijanse saglasni sa ulaskom Ukrajine.

Šta?!”, napisao je Orban na Tviteru.

Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio da su sve članice Sjevernoatlantske alijanse saglasne da bi Ukrajina trebalo da se pridruži bloku.

Kao što sam rekao juče u Kijevu, budućnost Ukrajine je u porodici Alijanse. Svi NATO saveznici saglasni su da će Ukrajina postati članica alijanse”, poručio je šef NATO-a, dodajući da je glavna pažnja NATO pakta sada ipak usmjerena na to da se osigura pobjeda nad Rusijom.

On je najavio da će tokom današnjeg sastanka zemalja članica Alijanse u bazi Ramštajn biti reči i o daljoj isporuci vojne tehnike Kijevu.

Orban je više puta naglasio da je Ukrajina finansijski nepostojeća zemlja i onda kada Sjedinjene Američke Države i Evropa prestanu da je izdržavaju – sukob će biti okončan.

Predsjednik Vladimir Zelenski pozvan je na samit NATO-a zakazan za 11-12. jul u Viljnusu. On je nedavno objavio video-poruku u kojoj je poručio da „ni Evropljani ni Ukrajinci neće razumjeti” ako ne bude „zasluženog poziva” u Alijansu.

Krajem septembra prošle godine, Kijev je saopštio da se po ubrzanom postupku prijavljuje za ulazak u vojni blok.

Zauzvrat, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto upozorio je da Budimpešta neće podržati „bilo kakvo značajno kretanje Ukrajine ka NATO-u i EU2 dok se ne povrate prava zakarpatskih Mađara“.

On je rekao da članstvo Ukrajine u NATO-u je „potpuno nerealno” i da je potrebno da se uzdrži od koraka koji vode ka eskalaciji sukoba.

Očigledno je da je potpuno nerealno govoriti o članstvu Ukrajine u NATO-u. Mislim da bi sada bilo u redu da se fokusiramo na jednu stvar, a to je da se rat što prije okonča. Potrebno je suzdržati se od svih odluka, manifestacija, pa čak i izjava koje dovode do eskalacije”, rekao je Sijarto mađarskim novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a.

Podsjetimo, tenzije u odnosima između Ukrajine i Mađarske nastale su u pozadini diskusija o ukrajinskom zakonu o obrazovanju, koji značajno smanjuje mogućnost obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Zakon je stupio na snagu 28. septembra 2017. godine i trebalo je da bude uveden u fazama do kraja 2020. godine.

Sijarto je rekao da će Mađarska nastaviti da blokira ministarski sastanak komisije Ukrajina-NATO jer nije bilo napretka u rješavanju pitanja koja se tiču Budimpešte.

(rt)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.