Drecun: Ekstremne i neprihvatljive prijetnje iz Prištine,vjerujem da će do posjete Vučića KiM ipak doći

3

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun ocenjuje da su pretnje iz Prištine pokušaj destabilizacije pozicije Beograda u dijalogi, ali očekuje da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji ipak bude realizovana bez incidenata.

– Radi se o pokušaju destabilizacije pozicije Beograda u ovim razgovorima, ali verujem da će biti sve po planu i da neće biti nikakvih incidenata – naveo je Drecun gostujući u emsiji Novo jutro na TV Pink.

On je ukazao da za bezbednost predsednika Vučića majveću odgovornost KiM imaju Kfor i Euleks, te da će Priština, ako pokuša da izazove incidente morati da se suoči da posledicama.

– Srbija je ozbiljna država koja ima snažnu međunarodnu poziciju i očekuje od međunarodnih činilaca na KiM da izvše uticaj na Prištinu da sve prođe u najboljem redu. Misilim da će značaj posete, koji svi uviđaju, presuditi da ovakve ekstremne, neprihvatljive, pretće poruke budu stavljene ad akta – naveo je predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Ona je dodao ovom veoma važnom trenutku za rešavanje konačnog statusa KiM i postizanje eventualnog dogovora između Beograda i Prištine uz posredovanje EU poseta predsednika KiM ima posebnu težinu.

Drecun je ocenio da Beograd ima pun kapacitet i razgovor i za realizaciju dogovorenog.

– Sa druge strane, nažalost, nema tog punog kapaciteta. To jeste problem Albanaca, ne toliko zbog njihovih neslaganja oko mogućeg rešenja, već unutrašnjepolitičkih igara i zbog koketiranja albanskih lidera, koji su nastali iz terorističke OVK, sa najekstremnijim delom albanskog naroda na KiM, sa tim kriminalnim grupacijama – rekao je on.

Kako je dodao, političari iz Prištine gaje imidž nepopustljivih pregovrača što se tiče Srbije.

– Verujem da će do posete ipak doći, zbog njenog značaja. Potpuno je jasno i albanskoj strani i Briselu i Vašingtonu da je neophodno da predsednik Vučić obiće srpski narod, da razgovra sa njima – istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, pitanje je zašto se Albanci plaše Vučićeve posete Gazivodama i kakvu poruku on može da pošalje, pa se oni plaše.

– Vučić samo želi da pokaže da nisu prihvatljiva jednostrana rešenja, nasilno otimanje naše imovine, da problem Gazivoda treba da se reši na miran način, u obostranu korist. Time što se neko protivi poseti Vučića pokazuje da Albanci imaju u planu da nasilno preuzmu kontrolu nad tom branom i akumulacijom i zbog toga im ne odgovara da Vučić podigne moral kod srpskog naroda i značaj i ulog Gazivoda -naveo je Drecun i podsetio da Srbija dalje otplaćuje kredit uzet za izgradnju Gazivoda.

3 Comments
  1. Nikola komentariše

    Svim srcem za Srbiju.

  2. Zox komentariše

    Neprihvatljivo je da jedan predsednik ne može otići na bilo koji deo teritorije zemlje kojom upravlja. Bez obzira na sve pretnje i pokušaj destabilizacije predsednik Vučić će to uraditi jer na to ima pravo.

  3. Ana komentariše

    Kakve pretnje ne plaši se Vucic Kurtija Vucic se bori za Srbiju

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.