Vladika Kliment: Patrijarh Vartolomej grešan je za stradanja pravoslavaca u Ukrajini

0

Mitropolit nežinski i priluški Kliment, predsednik sinodalnog informativno-prosvetnog odseka UPC istakao je da sukob u Kijevsko-pečerskoj lavri prevazilazi pravne probleme, jer je očigledno da se u porti Lavre vodi borba đavola i Boga

Svi argumenti protiv prisustva monaha u manastiru isključivo su ateističke i bogoboračke prirode, kazao je on u intervjuu za Večernje novosti.

„Država stvara zakone koji su direktno usmereni na likvidaciju naše crkve. A vjernici se suočavaju sa uvredama i kršenjem prava svuda, na javnim mestima, poslu, školi“, kaže vladika Kliment.

Dodaje da su sve optužbe izrečene protiv mitropolita Pavla – falsifikat.

„Očigledno je da su upravo sada vlasti morale nasilno da istjeraju mitropolita iz Lavre kako bi se lakše okončao proces protjerivanja monaha. Vladici je više puta rečeno da dobrovoljno napusti Lavru. On je to kategorično odbio. Kao rezultat toga, izlažirane su kriminalne radnje, nakon čega je mitropolit nasilno uklonjen“, navodi.

On podsjeća da ogroman grijeh za stanje u Ukrajini leži na patrijarhu Vartolomeju.

„Na patrijarhu Vartolomeju, na njemu lično, leži ogroman grijeh za svu hulu učinjenu nad ukrajinskim svetinjama i za sve suze i stradanja ukrajinskih pravoslavaca. Gledajući njegov cinizam, stiče se utisak da se na njemu ispunilo ukazanje Svetog apostola Pavla – licemerje i krivoverstvo pečat su greha koji spaljuje čovekovu savjest“, zaključuje.

Mitropolit podseća da je u istoriji Ukrajine zabeležen ne jedan slučaj kada je država stvarala kvazicrkve i pseudoduhovne organizacije kao zamjenu za istinsku apostolsku crkvu.

„Njihov zadatak je ostao nepromijenjen – otrovati društvo amoralnim i razvratnim ateizmom. Savremeni raskolnici su dugo svjedočili da će u korist političke konjukture opravdati bilo kakve poroke. Narod koji nema čvrste moralne temelje osuđen je na propast“, upozorava.

Samo Bog zna šta čeka Pravoslavnu crkvu u različitim zemljama, smatra vladika Kliment i dodaje da je ona trn u oku svijetu koji, po riječima jevanđelja, u zlu leži.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.