Mjesec poštovanja džeza: Moldavska grupa premijerno nastupala u Crnoj Gori

0

U okviru manifestacije  Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2023, sinoć je u punoj sali KIC-a, svoj premijerni nastup kod nas imala etno džez grupa “Trigon” iz Moldavije.

Grupu “Trigon” predvodi Anatol Stefanet, kompozitor i violista, zaslužni umjetnik Moldavije. Ove godine grupa proslavlja tri decenije rada i prisustva na međunarodnoj muzičkoj sceni. Na samom početku karijere 1994. osvojila je prestižnu nagradu “Charles Cros” Francuske akademije umjetnosti za debitantski album “Moldavian Weeding in Jazz.” Do sada su osvojili razna druga priznanja i snimili 14 autorskih albuma. Kroz spoj različitih elemenata narodne, džez, rok i simfonijske muzike, muzičari svojim improvizacijama i virtuozitetom postižu fascinantnu sintezu autohtone muzičke tradicije i kosmopolitskog duha džeza. Trigon označava moldavsko-rumunsko umijeće u svom najboljem izdanju.

Osjećali smo se jako ugodno večeras na sceni, ton je bio odličan, imali smo odličnu interakciju sa publikom koja umije da reaguje, da sluša i koja je upućena u džez ali i vrlo kulturna” istakao je nakon nastupa gitarista grupe Trigon, Dan Bruma.

Prvi put su Crnoj Gori i Podgorici, kaže Bruma, ali se osjećaju kao kod kuće jer je sve nekako slično kao u gradu Kišinjev odakle oni dolaze.

Upitan kakvu muziku će stvarati u budućnosti obzirom da je grupa već trideset godina uspješno na sceni, Bruma kaže da to zavisi jer na muziku utiču mnoge stvari, sam način života koji se mijenja, društvene mreže, rat u okruženju.

Sve ono što utiče na život ljudi ustvari utiče i na muziku i stvaralaštvo pa i na način na koji ćemo stvarati muziku u budućnosti” rekao je Bruma.

Neposredno prije nastupa grupe Trigon publici se obratio ambasador Rumunije u Crnoj Gori Viorel Ardeleanu uz čiju podršku je ovo gostovanje i realizovano.

Mislim da je džez muzika ta koja može ujediniti naše države. Naročito etno-džez koji je itekako popularan u Crnoj Gori. Namjera nam je  da nastavimo sa ovakvom tradicijom i posebnu zahvalnost dugujemo Maji Popović zbog organizacije ovog festivala“ kazao je Ardeleanu.

U okviru festivala tokom naredne nedelje planirani su nastupi Bosanskohercegovačkog džez pijaniste Adisa Sirbubala kao i koncert džez trija podgoričkog perkusioniste Slavena Ljujića i francuskog saksofoniste Batista Herbina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.