Mijenjaju zakone o vojno-obavještajnim poslovima i Vojsci Crne Gore

0

Ministarstvo odbrane (MO) će u ovoj godini raditi na izradi predloga zakona o izmjenama zakona o vojno-obavještajnim poslovima i o Vojsci Crne Gore (VCG), kao i na podzakonskim aktima neophodnim za izradu novog plana odbrane, navodi se u programu rada resora odbrane za tekuću godinu.

U planu se navodi da, u skladu sa usvojenim Zakonom o budžetu za 2023. godinu, Ministarstvo odbrane raspolaže sa 82.962.952,18 eura, od čega redovni budžet iznosi 67,36 miliona, a kapitalni 13,6 miliona eura, kao i ostvareni prihod do iznosa od dva miliona.

– Slijedeći NATO politiku izdvajanja za odbranu, Crna Gora je 2023. godine dostigla nivo izdvajanja za odbranu od dva odsto BDP – piše u programu rada.

U resoru odbrane na kraju prošle godine radilo je 2.087 osoba, od čega je 1.659 profesionalnih vojnih lica, 169 državnih službenika i namještenika, odnosno 259 civilnih lica u službi u Vojsci Crne Gore.

U planu se navodi da će priroiteti MO u ovoj godini biti nastavak reformi sistema odbrane Crne Gore kroz definisanje i implementaciju novih reformskih rješenja, kao rezultat stalne analize cjelokupnog sistema odbrane, vojno-političkog regionalnog i strateškog okruženja. Cilj je i dostizanje zahtjevanih odbrambenih kapaciteta i sposobnosti.

Jačanje saradnje, unapređenje uslova života i rada zaposlenih

Prioritet MO je i posvećenost jačanju regionalne i globalne bezbjednosti učešćem u međunarodnim aktivnostima i reagovanjima na krize.

– Kao pouzdan i odgovoran saveznik, Crna Gora će, u skladu sa svojim kapacitetima, nastaviti da aktivno doprinosi kolektivnom sistemu odbrane kroz učešće u međunarodnim misijama i operacijama, međunarodnim vježbama i drugim aktivnostima NATO-a, EU i UN – navodi se u planu MO.

Prioriteti su i jačanje međunarodne saradnje u kontekstu implementacije bezbjednosne i odbrambene politike, unapređenje uslova života i rada, kao i standarda zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.