Rama: Daleko je dan kada će Srbija priznati Kosovo, Beograd ne treba pritiskati zbog neuvođenja sankcija Rusiji!

0

Politički odnosi na Balkanu nikad nisu bili bolji, čak i odnosi Beograda i Prištine, gdje smo do juče mislili da Aljbin Kurti ne može da sjedne sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za isti sto, rekao je albanski premijer Edi Rama u intervjuu za „Politički debatni klub“ (KDP), makedonski portal na albanskom jeziku.

„Danas imamo proces normalizacije odnosa uz pomoć Evropske unije i SAD, koji su dali veoma značajne i zanimljive signale u vezi sa mogućnošću kraja konflikta i početka nove ere. Da budem iskren, vidim svjetlost u tunelu čak i kada je tunel potpuno zatvoren, ali u ovom konkretnom slučaju tunel ima svijetlo“, rekao je Rama i dodao:

„Kompromisi koje Priština mora da učini, ma koliko oni za njih bili bolni, su ‘čaj od kamilice’ u odnosu na ono što Beograd mora da prihvati u dijalogu“, rekao je Rama i dodao da je „daleko dan kada će Srbija priznati ‘Kosovo'“.

Povodom Zajednica srpskih opština, naglasio je da je to dogovor koji ima posebnu važnost, jer se radi o maksimumu koji Priština može da ponudi Beogradu i srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji“.

Rama insistira na pomirenju, za koje kaže da je neophodno ako želimo da se Srbija jednog dana izvini tzv. Kosovu.

„Opraštanje nije tako lako, to je proces. Tako da moramo da napravimo mir. A, raditi za mir je mnogo teže… Ima nekih koji kažu da je mir mnogo teži od rata. Ja nisam ratovao, jer više volim mir. Naravno, rat je poslednje sredstvo“, rekao je Rama.

Uticaj Rusije na Balkanu

Premijer Albanije tvrdi da je Balkan region u kome Rusija ima najveći uticaj na evropskom kontinentu, kao i da Srbija nije u stanju da uvede sankcije Rusiji i da je zbog toga ne treba pritiskati.

„Srbija to ne može da uradi ni politički ni tehnički. Srbija je gotova bez ruskog gasa. Ona nije Njemačka koja može da čeka i da u njoj svake druge subote kancelar otvara još jednu platformu za tečni naftni gas, preko kog će nabavljati daleko skuplji gas iz Katara i drugih zemalja“, rekao je Rama i naglasio da je interes Zapada i čitavog regiona da se Srbija svrsta uz EU i SAD, a ne da se izoluje.

On je postavio pitanje šta je bolje, da Srbija bude izolovana, da se pretvori u destruktivnu silu ili da se integriše.

„Kažem da je ovo drugo važnije. Ono što je najvažnije za budućnost naše djece na ovim prostorima, jeste da im prenesemo strast da se ne bore jedni protiv drugih“, poručio je Rama.

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.