Dvostruki uzastopni šampion Evrope definitivno bez plej-ofa Evrolige

0

Ergin Ataman je frustrirano napustio teren prije isteka poslednjeg minuta, a u poslednjim sekundama utakmice Fenerbahče – Anadolu Efes umalo je viđena i tuča igrača. Na kraju, epilog je jasan – Fener je u gradskom derbiju porazio Efes rezultatom 103:86 i ostavio dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope bez plasmana u plej-of.

Tim iz anatolijskog dijela Istanbula bio je bolji od suparnika iz evropskog dijela tokom čitavog perioda, ali jedan igrač je obilježio susret – u pitanju je Najdžel Hejz-Dejvis, koji je postigao 26 poena (9/13 iz igre, 5/6 penali), uz po 4 skoka i asistencije.

Odlični su sa po 17 poena bili Dajšon Pjer i Tajler Dorsi, a Nik Kalates je dodao 14 poena. Džonatan Motli imao je 11, a srpski reprezentativac Marko Gudurić 10 poena (5/8 iz igre) i 3 skoka za 22 minuta na parketu.

U redovima Efesa najefikasniji bio je Vil Klajburn sa 21 poenom (8/16 iz igre) i 6 skokova. Vaslije Micić imao je 16 poena (6/12 iz igre) i po 2 asistencije i izgubljene lopte za 31 minut na parketu.

Na kraju je srećom spriječen veći incident izazvan priličnim animozitetom gradskih rivala. Prvo je Ataman izašao sa terena na 37 sekundi do kraja, a potom i Fenerbahče nije želio da utakmicu privede kraju bez stresa, iako je imao ubjedljivu prednost.

Igrači su razdvojeni, sudije se u gledale snimak na samo sekunda do kraja utakmice koja je završena sa 16 poena razlike u korist Fenera, a sve je na kraju poprimili prilično otužan utisak.

Veoma je moguće da je poraz od tima Dimitrisa Itudisa i svojevrsna “labudova pjesma” ove generacije Efesa, koja je u četiri godine osvojila dvije Evrolige, jednom igrala finale, a jednom ju je na pohodu ka velikom uspjehu zaustavila pandemija.

Igračko jezgro Efesa je sve starije, a sve više se govori o potencijalnom odlasku Vasilija Micića u NBA, kao i o odlasku Ergina Atamana iz ekipe koju poseduje Tundžaj Ozilhan. Osim toga, rekcije nekih igrača na društvenim mrežama poslije prethodnih poraza sugerišu da je atmosfera u svlačionici tima iz „Sinan Erdem Doma“ daleko od harmonične. To se vidjelo i poslije poraza od Partizana, kada je Šejn Larkin tvitovao o svojoj minutaži, ali i o minutaži Vila Klajburna.

Košarkaši Žalgirisa savladali su u Kaunaus Makabi 68:67.

Bio je litvanski tim na ivici ponora. Praktično je bio ostavljen na milost i nemilost Nibu, koji je promašio čist zicer kod 67:67. Litvanski tim je uspio da ukrade pobjedu i da ostane da živi san o plasmanu u plej-of i onaj još veći, da se nađe na fajnal-foru koji se održava baš u Kaunasu.

Utakmica, za koju su bili zainteresovani i navijači Partizana, jer bi pobjedom Makabija mjesto crno-belih u Top 8 bilo i zvanično verifikovano, protekla je u brojnim promjenama vođstva na obje strane. Imao je gostujući tim u drugoj četvrtini +7 (29:22), ali je od treće četvrtine Žalgiris bio u konstantnom vođstvom, mada ne većem od četiri poena.

Ipak, u samoj završnici bilo je prilično ludo. Prvo je Makabi uspio da dođe do prednosti 67:65, a potom je pri izjednačenom rezultatu imao i otvorenu trojku i već pomenuti zicer Niba. Ipak, na kraju je Ajzea Tejlor pogodio jedno bacanje 21 sekund do kraja za konačnih 68:67, pošto je Boldvin na kraju promašio pokušaj za dva poena.

Kod pobednika Smits je bio najefikasniji sa 13 poena, a pratio ga je pomenuti Tejlor sa 12. Na drugoj strani Boldvin je zabilježio 12 poena i 10 asistencija, a isti broj poena zabilježio je i Martin.

Rezultati – četvrtak: Crvena zvezda – Olimpijakos 87:79, Žalgiris – Makabi 68:67, Fenerbahče – Anadolu Efes 103:86, Valensija – Virtus 79:68, Real Madrid – Virtus 79:68, Baskonija – Asvel (u toku); petak od 20: Panatinaikos – Alba, 20.30: Olimpija Milano – Barselona, 21: Monako – Partizan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.