Kako je nastao poznati hit „April u Beogradu“

0

Numera je ugledala svjetlost dana 1975. godine. Napisao ju je legendarni Kornelija Bata Kovač, a upravo sa tom pjesmom Čola je pobjedio na „Beogradskom proleću“ te iste godine.

Ima raznih priča kako je čuvena pjesma nastala. „Novosti“ navode da numera kreirana kada je Kornelija Bata Kovač služio vojsku. Tada je čuveni kompozitor, kako se priča, bio navodno sa jednom devojkom, piše ovaj list.

– Pjesma „April u Beogradu“ je nastala u stanu porodice Kovač na Vračaru. Pjevači su, nažalost, oduvijek voljeli neutralnost zbog tržišta. Ali su postojale pjesme kao „Sarajevo, ljubavi moja“, „Djevojko mala“, „Nima Splita do Splita“ili „Zagrebe, grade“. Tada nisam pjevao ništa o Sarajevu, a pojavio sam se kao Sarajlija sa beogradskom pesmom. Ono što umjetnika brine kada je u pitanju opšti hit jeste odrednica koja lokalizuje cijelu stvar. No, hitljivost i pevljivost te pesme ostaje sve ove godine. Pjevana je i ovdje i po raznim gradovima sveta. Više bi se pjevala da se zove „April je u gradu mom“, ali zbog lokalizacije dobija u tom autentičnom smislu – napisao je Čola i dodao:

– Ljudi su vezali moju vojsku sa ovom pesmom, što nije tačno. To je autorski doživljaj Kornelija Kovača koji je služio rok u Beogradu. Moja je vojska došla četiri godine kasnije. U pjesmi su se našli mnogi mladi u uniformi. Ja sam je u potpunosti shvatio služeći u Topčideru. Prošao sam kroz pjesmu kao stotine hiljada beogradskih vojnika, kroz generacije. Širina te autobiografske slike je veoma univerzalna i prenosna. Zato je voljena. Ni Bata Kovač ni ja nismo iz Beograda, a ni svi oni koji su se u njoj pronašli. Pesmu na neki poseban način dijele Beograd, njegovi vojnici i njihove djevojke – naveo je Čola, koje je u svom tekstu izdvojio rijeke Savu i Dunav, koje protiču kroz Beograd:

– Te dvije rijeke nose simboliku, geografsku, tehničku i humanu. Zato je ovaj grad bitan – napisao je Čola

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.