IZ DVOJKE U DVOJKU

0

PIŠE: Emilo Labudović

Nedelja je, tradicionalno, dan posvećen odmoru, porodici i – sportu. Nekad davno, dok još televizija nije bila u tolikoj mjeri zaokupila našu svakodnevicu i postala surogat i instant za mnoge životne sadržaje, nedeljom se, poridično, išlo na utakmice, zdušno navijalo za svoje miljenike a potom, bez obzira na rezultat, sa protivničkim navijačima, uz malo peckanja gubitnika, ispijalo pivo.
Bilo nekad. Danas je skoro sve drugačije, pa i nedelja, ali njena pripadnost sportu je ostala skoro nedirnuta. A tamo gdje je sport, tu je, neminovno, i sportsko klađenje. Ljubitelji sporta su se, od pasioniranih gledalaca, pretvorili u ostrašćene kladioniare, a stadioni su zamijenjeni tijesnim budžacima sa stolom, dva, kompjuterom i spretnom djevojkom koja, skoro robotizovano, unosi projekcije sa tiketa. A to što je tih „budžaka“ sve više, što je klađenje postalo glavna „proizvodna“ grana, samo potvrđuje da smo, kao društvo, već izgubili mnoge od životnih utakmica i da, poput kockara oboljelih od bolesti zavisnosti, pokušavamo „da se vadimo“.
A kad je već o sportskom klađenju riječ, nezaobilazan pratilac tog skoro pa nedeljnog rituala su takozvane „dojave“! Uvijek se nađe neko „dobro obaviješten“ kome iz „dobro obaviještenih izvora“ javljaju da će se „ta i ta utakmica završiti tim i tim rezultatom“. Ko povjeruje, tipuje, kad se „tip“ ostvari „dojava“ je prava, a kad ne (što se najčešće dešava) onda se „dojavljivaču“ nabraja sve do čukunčukun babe.
Nekad sam bio sportista srednjeg inteziteta, danas samo navijač i posmatrač. Priznajem da me pobjede „mojih“ još uvijek raduju, kao što me porazi, doduše ne više istim intezitetom, bole, ali nikad me nijesu privlačili klađenje i sportska prognoza i nikad nijesam popunio ni jedan tiket. Čak ni one toliko sigurne „dojave“ tipa „na Barselonu – iz jedan u jedan“. Ali, ide nedelja, ide novi krug klađenja, dojava, fikseva, prelaza, itd, itd. Pa kad je već tako, a tako je, onda i ja imam „dojavu“ vrijednu dobitne kombinacije. Doduše, nije riječ ni o fudbalu, ni o košarci, ni o bilo kojem klasičnom sportu, već o „sportu“ koji se kod nas dešava s vremena na vrijeme a koji pobuđuje navijačke strasti intezivnije od svih čuvenih „klasika“. Pogađate, „utakmica“ o kojoj je riječ je drugi krug predsjedničkih izbora. I, mada je, kažu, u toku predizborna šutnja, dojaviću „dojavu“ makar me oni iz CDT na krst razapeli.
Poštovani građani, u nedelju slobodno zaokružite „iz dva u dva“!!! Jer, i Barselona zna da izgubi od autsajdera, ali ovaj nedeljni „fiks“ je i od nje sigurniji. Pa, ako želite da budete dobitnici, izbor nije uopšte težak i, kako god, na vama je.
A kad se već krši predizborni muk, da dojavim i jedan stihovani slogan jedne moje prijateljice koji glasi: OD APRILA NEMA VIŠE MILA!!!

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.