Mosad pomogao Grčkoj da spriječi teroristički napad

0

Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, rekao je da je obavještajna služba njegove zemlje Mosad pomogla Grčkoj da, kako je ona objavila, spriječi teroristički napad planiran na najmanje jedno mjesto okupljanja Jevreja u Atini. Grčke vlasti su saopštile da su dvojica, za koje se navodi da su pakistanskog porekla, uhapšena zbog navodnog planiranja napada na jedan jevrejski restoran. Smatralo se da napad neposredno predstoji i da je cilj da izazove veliki broj žrtava. Osumnjičeni su optuženi za krivično djelo terorizma, dok je treći, za koga se vjeruje da je van Grčke, optužen u odsustvu.

U saopštenju Netanjahuove kancelarije se navodi da su napadači povezani sa Iranom.

„Posle početka istrage u Grčkoj, Mosad je pružio obavještajnu pomoć u otkrivanju infrastrukture, metoda rada i veze sa Iranom“, navodi se u saopštenju.

„Istraga je otkrila da je infrastruktura koja funkcioniše u Grčkoj dio opsežne iranske mreže koja vodi iz Irana i obuhvata mnoge zemlje“, kaže se dalje.

Grčke vlasti nisu identifikovale stranu obaveštajnu službu koja je pružila pomoć u istrazi, a saopštile su da istražuju mogućnost da su osumnjičeni planirali i druge napade u Grčkoj.

„Njihov cilj nije bio samo da izazovu gubitak života nevinih građana, već i da potkopaju osjećaj bezbjednosti u Grčkoj, istovremeno nanoseći štetu javnim institucijama i ugrožavajući međunarodne odnose“ Grčke, navodi se u saopštenju policije.

Dvojica osumnjičenih su ilegalno ušla u Grčku iz susjedne Turske i bili su u Grčkoj najmanje četiri mjeseca, po riječima dvojice grčkih zvaničnika koji su govorili za Asošijeted pres. Policija je pretražila više mjesta u Atini, kao i u južnoj Grčkoj i na zapadnom ostrvu Zakintos. Vjeruje se da su dvojica u pritvoru dio međunarodne mreže i trebalo bi da ih javni tužilac ispita u petak, rekli su zvaničnici. U hapšenja su bili uključeni grčki Antiterorističko odeljenje Policije i Nacionalna obaveštajna služba Grčke.

„Ova operacija pokazuje da snage bezbjednosti održavaju visoku spremnost u interesu svih Grka i svih posjetilaca naše zemlje“, napisao je u tvitu ministar javnog reda Takis ​​Teodorikakos.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.