Promašena tema: Može li Crna Gora biti domaćin razgovora Beograda i Prištine?

0

Legitiman je predlog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da Crna Gora bude domaćin razgovorima Beograda i Prištine i, kako kaže profesor Savo Marković, bio bi sasvim u redu da je u pitanju normalna situacija.

Abazović je ponudio da Crna Gora bude domaćin eventualnoj novoj rundi razgovora predstavnika Beograda i Prištine uz tvrdnju da Crna Gora “igra ulogu pomiritelja” u regionu. Kako je istakao, Crna Gora je spremna da pomogne na bilo koji način, pa i da pruži logističku podršku.

Predlog Abazovića stigao je desetak dana nakon što je u Sjevernoj Makedoniji, u Ohridu, 18. marta održana poslednja runda razgovora predstavnika Beograda i Prištine.

Profesor Marković kaže da bi poručio premijeru Abazoviću da više treba da povede računa o pomirenju unutar Crne Gore, umjesto što saopštava takve inicijative.

Treba miriti Crnu Goru u svakom smislu, ne u smislu da se različite političke partije bore za vlast, već u smislu pomirenja naroda, jer je narod u Crnoj Gori ekstremno posvađan i podijeljen, od Drugog svjetskog rata do danas. To bi bilo bolje i pametnije, da se na to usmjeri aktivnost političara u Crnoj Gori, a ne da organizuju razgovore Beograda i Prištine, tim prije što Crna Gora kao država nije neutralna po tom pitanju, već se stavila na stranu kosovskih Albanaca i vjerujem da Beograd neće na to pristati”, poručuje Marković za Sputnjik.

Profesor Marković ocjenjuje da bi ponuda Abazovića bila dobrodošla da je situacija normalna.

Pod normalnom situacijom podrazumijevam to da je Crna Gora neutralna u tom sukobu, ali nijeona se stavila na stranu EU i NATO pakta i priznala kao legitimni čin otimanje dijela teritorije od susjedne države. U tom smislu Crna Gora ne bi mogla da bude medijator takvih razgovora. Smatram da i sam premijer Abazović nema u tome neutralan stav”, komentariše profesor Marković.

On podsjeća da je Crna Gora među prvima u svijetu priznala nezavisnost Kosova i time najdirektnie doprinijela lagalizaciji toga da se dio državne teritorije može oteti mimo poštovanja međunarodnog prava.

Marković napominje da je otimanje Kosova od Srbije urađeno suprotno odlukama Savjeta bezbjednosti UN i da je tog dana sahranjeno međunarodno pravo i to je dokaz da ono više ne postoji, već da je to gola sila, sila ogoljena do svoje suštine.

Tako da priča da bi Crna Gora mogla biti medijator je, po mom sudu, promašena tema, jer Crna Gora nije neutralna po tom pitanju već se jasno stavila na stranu kosovskih Albanaca i njihove težnje, a samim tim i težnje EU i NATO pakta koji žele da na silu odvoje 15 odsto teritorije od jedne suverene države, koja je jedan od osnivača Ujedinjenih nacija i jedan od autora Povelje Ujedinjanih nacija”, poručuje za Sputnjik profesor Marković.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.