Premijer i ministar u tehničkom mandatu ne osjećaju odgovornost: Abazović i Adžić tražili ostavku od Brđanina koji im je poručio da nema namjeru da to uradi!

3

Premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić u tehničkom mandatu tražili su danas od direktora Uprave policije (UP) Zorana Brđanina da napusti funkcije, ali je on na sastanku u zgradi Vlade rekao da nema razloga niti, osjeća bilo kakvu odgovornost da u ovom trenutku podnese ostavku.

Tokom sastanka, kako pišu „Vijesti“, Brđanin je pojasnio zbog čega smatra da ne treba sam da podnese ostavku, a poslije njegove odluke razgovori na ovu temu će se nastaviti narednih dana.

Sada su na potezu Abazović i Adžić, koje treba da procijene naredne, zakoniti korake ukoliko žele da smijene prvog čovjeka policije.

Ostavka Brđanina tražena je nakon velike operacije Specijalnog državnog tužilaštva, tokom koje je uhapšeno nekoliko sadašnjih i bivših službenika policije, među kojima i pomoćnik direktora Sektora borbe protiv kriminala Dejan Knežević.

Njima se na teret stavlja sumnja da su, navodno, bili članovi kriminalne organizacije.

Operacija SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja uslijedila je poslije višemjesečne razmjene i uparivanja podataka, koje je tužilaštvu poslao EUROPOL.

Vlada, inače, direktora Uprave policije zakonitim alatkama može smijeniti samo na nadležnom Odboru za bezbjednost i odbranu, kojem je direktor UP dužan da najkasnije do 1. juna dostavi poseban izvještaj o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ako nadležni odbor Skupštine ne prihvati izvještaj, o tome će obavijestiti ministra, koji može pokrenuti postupak razrješenja direktora UP, prije isteka vremena na koje je postavljen.

Prvi čovjek UP može biti smijenjen i na osnovu člana 60a Zakona o državnim službenicima i namještenicima kada resorni ministar podnosi Vladi obrazloženi predlog za razrješenje starješine organa uprave, kada podaci iz redovnog godišnjeg izvještaja o radu i stanju u oblastima ukazuju na nepravilnosti u radu tog organa…

Brđanin je na dužnost v.d. direktora imenovan 23. februara 2021. godine, kada je odlukom tadašnjeg ministra Sergeja Sekulovića, ocijenjen kao najbolji kandidat na konkursu za šefa Uprave policije. Pozitivno mišljenje skupštinskog Odbora za bezbjednost Brđanin je dobio 23. jula 2021. godine, a oficir policije zvanično je imenovan na tu dužnost – 16. avgusta te godine.

Za vrijeme mandata u UP, Brđanin je Skupštini dostavio tri posebna izvještaja o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije…

3 Comments
  1. Veso komentariše

    Prvo Rade Milosevic, sada Brdjanin, sledeci Novak Adzic i na kraju Dritan. Svi da se posamouhapse i strpaju u zatvor.

  2. ...? komentariše

    Ovakve države nema niđe na svijetu.

  3. qyu komentariše

    Svu troicu treba izbaciti na najbliže smetliste!Foliranti koji nemaju nikakve idgovirnosti osim da se čvrsto drže za fotelju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.