Rusi tvrde: Kijev namjerno šalje na nas građane sa ruskog govornog područja

0

Kijevski režim namjerno šalje mobilisane iz ruskog govornog područja Ukrajine u najteža područja borbi u DNR, saopštila je za RIA Novosti ruska vojska kod Marinke, pokazujući pasoše i vojne iskaznice poginulih vojnika Oružanih snaga. Ukrajine.

Ranije je savjetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin u intervjuu za RIA Novosti rekao da mobilizacija u Ukrajini tiče uglavnom istočnih regiona zemlje i poprima monstruozne oblike.

U suštini, većina ovih dokumenata koje držim u rukama potiče od poginulih prilikom napada na naše utvrđenje. Njih tjeraju u talasima, mi im stalno uzvraćamo, jednostavno ih tjeraju na klanje, naši ih melju svaki dan. Kažu da ih jednostavno uništavaju njihove vlastite, ukrajinske vlasti, njihova sopstvena komanda“, rekao je Gagin.

On je pokazao je vojne karte poginulih ukrajinskih mobilisanih, među kojima su, npr. bili Lisnevski Ivan Ivanovič, rođen 1984. godine, iz Odese; Baban Arsenij Vadimovič, rođen 1997. godine iz Poltave, rođen u Belgorod-Dnjestrovskom okrugu, Odeska oblast; Aliev Konstantin Konstantinovič, rođen 1989. godine, iz Odeske oblasti.

Njegov kolega je dodao da su mobilisani mrtvi, prema dokumentima, registrovani uglavnom u Odeskoj, Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj, Harkovskoj oblasti, kao i u dijelu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva. To, prema njegovim rečima, „sugeriše da ukrajinske vlasti pokušavaju da naprave pokolj pretežno rusko govornog, pravoslavnog stanovništva, u borbi protiv istog stanovništva koje govori ruski, čime nas izigravaju“.

Borci smatraju da rođaci nastradalih ne znaju za ove gubitke.

Ne prijavljuju porodicama da im muškarci umiru„, rekao je vojnik i napomenuo da komanda, nastavlja da prima novčane naknade za umrle duše, dok žene, majke, deca, sestre mrtvih ostaju u neznanju da su „njihovi najmiliji, njihovi rođaci umrli ovako – glupom i besmislenom smrću“.

U Ukrajini je 24. februara 2022. uveden režim vanrednog stanja, sutradan je Vladimir Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji, vojnim obveznicima je zabranjeno da napuštaju zemlju. Ukrajinska policija dobila je pravo da privodi i prisilno dovodi vojno sposobne građane na punktove gde im se može uručiti poziv.

(RIA Novosti/Kurir.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.