Uljarevićka i Šolak ni na izborni dan ne miruju: Rafalom na Mandića, SPC i Vučića, brane DPS i Evropu sad!

9

Srpska N1 televizija jutros je izlila rafalnu paljbu po predsjedničkom kandidatu Andriji Mandiću, Srpskoj pravoslavnoj crkvi ali i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne bi li pokušali da u poslednje momentu utiču na izborni rezultat predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Podsjećamo, danas se održava prvi krug predsjedničkih izbora na kom učestvuje šest kandidata.

Novinari N1 kontaktirali su direktoricu CGO-a Daliborku Uljarevića, prepoznatu analitičarku Demokratske partije socijalista koja je tim povodom pokušala da iz svog ugla predstavi srpskoj javnosti političku ponudu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori. Očekivano, stavila se na stranu DPS-a, međutim, Uljarevićka je u svom izlaganju branila i Pokret Evropa sad.

Sagovornica portala N1 smatra da je Srbija snažno prisutna na crnogorskim predsedničkim izborima i to, kako kaže, na nekoliko nivoa.

„Srbija je odredila ko će biti kandidati za predsednika Crne Gore time što je diskvalifikovala lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića iz izborne trke, uz ono što je bila i ovdašnja vrlo neobična sinhronizacija Demokratske partije socijalista i Demokratskog fronta. Time se Srbija opredijelila za Andriju Mandića“, tvrdi Uljarević jasno stavljajući do znanja ko su joj favoriti na predsjedničkim izborima.

Međutim država Srbija je prosto uvažila zahtjev crnogorske državne izborne komisije koja je tražila podatke o kandidatu PES-a Milojku Spajiću, ali i prije njega je tražila podatke o prebivalištu i predsjedničkog kandidata Andrije Mandića. S tim u vezi, postavlja se pitanje kako je moguće da se čitava država Srbija opredijelila za jednog predsjedničkog kandidata, ako su prosto poslali njima raspoložive podatke, i to na zahtjev njihovih crnogorskih kolega.

Uljarevićka je nastavila na istom fonu, ali i napala na najveću vjersku zajednicu u Crnoj Gori, Srpsku pravoslavnu crkvu.

„ Srpska prvoslavna crkvaje nesumnjivo akter ovih izbora. Teba istaći i to da jedan od izraelskih savetnika za marketinške kampanje koji radi za Vučića, kreira i Mandićevu kampanju. Dosta toga mu se priprema u Beogradu i ta kampanja izgleda veoma profesionalno i drugačije u odnosu na kampanje ostalih kandidata, a mogu se čuti i priče o ogromnim sredstvima koje je Mandić uložio u svoju kampanju. Mislim da Vučić već dugo izražava interesovanje da ima značajan deo kolača u polugama moći u Crnoj Gori. On ga ima kroz Vladu, ali želi dalje da ga širi“, uvjerena je Uljarević.

Naravno, Uljarevićka je pokazala i svoje tajno nadanje da će Milo Đukanović pobijediti na ovim izborima i tako zabilježiti 37 godina neprekidne vladavine.

„Pobijediti Đukanovića na izborima značajno je i na simboličkoj ravni, a ukoliko bi to uradio kandidat Demokratskog fronta to bi vjerovatno bilo predstavljeno kao poraz određenih koncepata za koje se aktuelni predsednik države zalagao, uključujući evroatlantske integracije i obnovu nezavisnosti. Ako pobijedi Đukanović, on bi vjerovatno zabilježio 37 godina neprekidne vladavine, osnažio svoju partiju i definitivno stvorio uslove da ona na parlamentarnim izborima zadrži snagu koju sad ima. Ukoliko, pak, Đukanović izgubi izbore, podrška njegovoj partiji će se prepoloviti za parlamentarne izbore“, kaže Uljarević.

Naglašava da su se i predsednički kandidati i mediji opredijelili da u kampanji otvore one teme koje su životnije i biračima zanimljivije, iako to, primjećuje, nije nešto o čemu će predsjednik odlučivati.

„Jednu vrstu impulsa tu je možda dao i predsjednički kandidat Jakov Milatović, koji se prilično koncentrisao na ekonomiju. I ostali kandidati su uvidjeli da je to tema koja generiše interes građana, pa su i oni počeli da pričaju o ekonomiji. Ipak, identitetska pitanja su, nažalost, bila i ostala okosnica i ove izborne kampanje“, konstatuje Uljarević.

U okviru identitetskih pitanja našla se i ovog puta Srpska pravoslavna crkva, koja je, prema mišljenju sagovornice, ne samo tema već i akter predsedničkih izbora.

„Mitropolit Joanikije se politički opredijelio i prije nego što su izbori bili raspisani, pa je u Božićnoj poslanici eksplicitno naveo ko ne bi trebalo da bude izabran, imenujući aktuelnog predsednika države. Uz to, u prvim redovima na konvencijama predsjedničkog kandidata Andrije Mandića mogu se vidjeti crkveni velikodostojnici, koji su se u međuvremenu sastajali sa liderima DF i po drugim pitanjima. Očekujem da i SPC bude vrlo direktna u svojoj podršci kandidatu koji, uz Mila Đukanovića, bude prošao u drugi izborni krug, naročito ako to bude Mandić“, podvlači Uljarević.

9 Comments
  1. qyu komentariše

    Zasto uopste dajete mediski prostor ovom smeću .To nisu ljudi to je smeće.

    1. Lemi komentariše

      A u čemu je razlika izmedju ovih govana gore i Borbe?
      Ne patišu ni jedni ni drugi.
      DF i DRPS.

      1. Vuksan Lekić komentariše

        Velika je razkika! Njima jebem mater, a tebi hanumu,Lemi.

  2. Srdja komentariše

    Samo Milatovic oslobadja😂

    1. qyu komentariše

      Stvarno oslobađa novčanik mi prazan!

  3. Sparta komentariše

    Zaista ne treba davati prostora Daliborki ni za jedan komentar jer je ona totalno neuspjesna žena čak i u zlatno vrijeme DPSa…Jedna veoma poltronska i neobrazovana Milova podguzna muva…Ne dajte je u portal…

  4. Balša komentariše

    Ja isto prigovaram da dajete prostrora ovoj nebitnoj osobi ženskog pola. Zna se da je na platnom spisku DPS-a-

  5. Bulevarpg komentariše

    Ko bre više sluša ovu lešinarku. Pametuje sa grbače i Srba i Crnogoraca. U umuknite više ološi jedni

  6. Putin komentariše

    Hahahahahaha. A kako Srbija ne ispuni zahtjev cg kolega, pa ne izruci Sveta ??? 🤣🤣🤣🤣Stvarno ste presmijesni !!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.