Vučićevo najavljivanje formiranja „Narodnog pokreta za državu“ izraz potrebe za okupljanjem zbog izazova sa kojima je Srbija suočena

25

Iz Predsjedništva Srbije potvrđeno je Tanjugu da predsjednik Aleksandar Vučić započinje formiranje Narodnog pokreta za državu. Prema mišljenju sagovornika RT Balkan, formiranje ovog pokreta je politički potez koji će omogućiti stabilnost vladajuće koalicije pred predstojeće vanredne parlamentarne izbore, koji su, kako predviđaju, gotovo izvjesni.

Prema ranijim najavama pojedinih funkcionera SNS-a, ova organizacija će okupljati pojedince, stranke i pokrete koji su nacionalno, ali i građanski orijentisani, s misijom da se umiri oštra polarizacija u domaćoj javnosti.

Vučić je ranije isticao i da mu je ideja da u stvaranju ovog pokreta učestvuju i ljudi koji ne pripadaju nijednoj stranci, kao i oni koji se ne rukovode emocijama i ne kupuju poene tako što uzvikuju lažne patriotske parole.

Kako se najavljuje, u narednom periodu, počevši od subote, šef države obići će sve djelove Srbije, a veliki početni skup očekuje se u Vranju 11. marta.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocjenjuje za RT Balkan da je u pitanju „rebrendiranje“ vladajuće stranke, ali i čišćenje njenih redova od kadrova koji su nepovoljno uticali na srpsku javnost.

Pokret će, naravno, tražiti podršku za politički program koji sprovodi Aleksandar Vučić, a koji je suočen sa osporavanjima u javnosti i parlamentu od brojnih opozicionih lidera različitih političkih orijentacija, od lijevo-liberalnih do desno-konzervativnih, napominje ovaj analitičar.

„U ovom trenutku je jedna od većih dilema kakva će biti institucionalna forma organizovanja pokreta. Da li će to biti asocijacija već postojećih stranaka koje su bile na listi sa SNS-om, ili, što se meni čini, da će to biti nova politička organizacija. Ovaj pokret bi trebalo da povede u smjeru političkog ‘provjetravanja’ stranke, po ideologiji ‘keč ol’, odnosno ‘uzmi sve’, koja je u suštini najpribližnija Srpskoj naprednoj stranci, ali koja će imati veći akcenat na državotvornim pitanjima i koja će biti medijski retuširana“, navodi Dejan Vuk Stanković.

S obzirom na razjedinjenost i sukobe u opoziciji u ovom trenutku, takav pokret bi mogao da ima prednost u odnosu na konkurenciju na više nivoa, smatra on.

„Stava sam da je u pitanju ‘rebrendiranje’ vladajuće koalicije, uz oslobađanje od kadrova koji su joj nanosili štetu svojim djelovanjem, a prijevremeni parlamentarni izbori su gotovo izvjesni“, ocjenjuje Stanković.

Moguće rebrendiranje kao motiv izaziva podsjećanje na ono što je 2017. učinio G17 Plus pretvorivši se u Ujedinjene regione Srbije.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović, međutim, ukazuje da je podesnija paralela sa Rusijom.

„Mnogo više mi liči na ono što je predsjednik Rusije Vladimir Putin radio sa Jedinstvenom Rusijom, možda je to djelimično približna situacija. Naravno, to ne znači da će Aleksandar Vučić da odustane od SNS-a, ili da se ta stranka ukida, ali jeste prilika za izvjesno ‘rebrendiranje’ i proširenje. A dodatni motiv je i ukidanje znaka jednakosti između Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića“, ocjenjuje Vukadinović.

Uvod u kampanju ili rebrendiranje?

Vukadinović navodi da je, prema rezultatima anketa NSPM-a, vladajuća Srpska napredna stranka zabilježila blagi trend pada podrške u odnosu na prethodne izbore. To je, po njegovom mišljenju i jedan od razloga za formiranje pokreta.

Nešto slabiji rezultat od očekivanog na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima upalio je neke lampice, kaže Vukadinović za RT Balkan. Alarmi su proradili u vrhu SNS-a, kao i kod samog Aleksandra Vučića, bez obzira na to što je taj rezultat bio sasvim dovoljan za relativno lako formiranje vlade i ubjedljivu pobedu nad opozicionim strankama.

„Aleksandar Vučić dobro zna da, kada se takav politički monumet kao SNS ‘zaljulja’, i kada počne da klizi nadole – taj trend može biti i brži i sporiji, ali je nezaustavljiv. To vam je kao kod glečera: kada krene da se topi on može godinama da odolijeva, a može i odjednom da klizne u okean“, kaže sagovornik RT Balkan i dodaje:

„Cilj je da se ubiju dvije muve tim udarcem. Da se nađe nova krovna priča za predizbornu kampanju, kao i da se pod taj krov ‘uvuku’ dosadašnji koalicioni partneri, da ne bi mogli da ‘švrljaju’, niti da razmišljaju o drugačijim kombinacijama nakon budućih izbora. To se posebno odnosi na SPS“, navodi Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, za ovaj potez motiva je više, ali su uzročno-posledično povezani krajnjim ciljem – stabilnom predizbornom koalicijom, koja će donijeti dobar rezultat na prijevremnim parlametarnim izborima u Srbiji, koji su, predviđa Đorđe Vukadinović kao i Dejan Vuk Stanković, gotovo izvjesni.

„Važan motiv za formiranje Narodnog pokreta za državu je, naravno, i rast desno orijentisanih, nacionalnih stranaka koje su, pomalo neočekivano, gotovo sve prešle cenzus i ušle u parlament. Dakle, postoje tri osnovna povoda: Da se spriječi dalji pad podrške SNS-u, da se baš zbog tog blagog pada koalicioni partneri, pre svega SPS, preventivno obavežu da ne bi mogli da razmišljaju o postizbornom mijenjanju strana, kao i da se zaustavi trend blagog rasta podrške desno orijentisanim strankama.“

Ako je ova vlada i mogla bez SPS, ocjenjuje Vukadinović, sledeća teško da će moći i dodaje da je misao da se „SPS ‘priveže’ i obaveže da ostane tu gdje jeste, iako se svi redom, na čelu sa Dačićem, zaklinju da i ne razmišljaju o prelasku i odlasku na drugu stranu“.

Vukadinović predviđa i da će najavljeni pokret imati izrazito nacionalni imidž.

„Nepoznanica je da li se radi o formiranju nove političke organizacije, kao što je povremeno najavljivao Vladimir Đukanović, koji često umije da kaže ono što predsednik misli. Skloniji sam da vjerujem da je to zapravo jedna malo čvršća forma predizbornog saveza. Vjerujem da će formiranje pokreta pratiti marketinška kampanja koja će permanentno trajati sve do sledećih izbora, koji će biti održani najkasnije sledeće godine, zajedno sa lokalnim i pokrajinskim“, zaključuje Vukadinović.

Đurđev: Cilj odbrana vitalnih državnih interesa

Nasuprot tome, lider Srpske lige, koja je na pokrajinskom nivou u koaliciji sa vladajućim SNS-om, Aleksandar Đurđev za RT Balkan ističe značaj i, štaviše, neophodnost formiranja Narodnog pokreta za državu.

„Najava formiranja Narodnog pokreta za državu nije rezultat potrebe predsjednika Aleksandra Vučića da pojača sopstveni ili rejting svoje stranke, jer je on svakako visok, već je to izraz Vučićeve želje da na jednom mjestu okupi sve državotvorne snage, neotuđene od naroda, sa ciljem odbrane vitalnih državnih i nacionalnih interesa u ovim, nesvakidašnje izazovnim vremenima“, navodi Đurđev.

On poručuje da je ključno da se uspostavi srpsko-srpska tolerancija kao princip.

„Mislim da predsjednik Vučić pravilno razumije da je Srbiji danas potrebno jedno istinski srpsko stanovište koje podrazumijeva nacionalno okupljanje oko kosovskog zavjeta, ali i poruku zapadnim centrima moći da Srbija ima snage i energije da vodi sopstvenu, srpsku politiku, da se odupre zapadnim ultimatumima, i da se ne odrekne prijateljstva i saradnje sa, za nas važnim zemljama poput Rusije“, objašnjava lider Srpske lige.

Đurđev napominje da je posebno važno da se i Srpska pravoslavna crkva uključi u rešavanje postojećih problema kao ozbiljan i državotvoran činilac.

„Uvjeren sam da će predsjednik Vučić razumjeti da jedan ovako veliki i važan nacionalni poduhvat, poput formiranja Narodnog pokreta za državu, mora imati i procrkveni sentiment. I on i pokret i cijela Srbija moraju ostati dostojni poruke blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja – da se za odbranu Kosova i Metohije borimo kao lavovi“, poručuje Đurđev.

(rt.rs)

25 Comments
  1. Zoro komentariše

    Vučić sve sto radi,radi za dobro Srbije.Zbog toga ima podrsku naroda

    1. Roro komentariše

      Ima podršku samo penzionera i nikog drugog.

  2. crni komentariše

    Svakih godinu dana izbore odrzava i samo drzi narod u nekoj tenziji kao Milo samo sto to radi kulturnije a ne na silu kao ovaj. Ne znam sto svako malo pravi izbore kad pobjedjuje lagano na svake.

  3. Maja komentariše

    Vucic se bori za buducnost Srbije.

  4. Nikola komentariše

    Srbija mora da se okupi oko zajedničkog interesa jer samo jedinstveni možemo rešiti goruća pitanja.

  5. Roro komentariše

    Žvalonja,kriminalče još malo pa ćeš u Požarevac ,lopovčino,izdajniče,pu.

  6. Pero komentariše

    Pokret za spasavanje njegove izdajnicke guzice

  7. Anna komentariše

    U ovim najtežim trenucima za Srbiju moramo svi da budemo jedinstveni.

  8. BATO komentariše

    Milo ga je doveo na vlast!
    Isti je LUPEŽ kao ZNOJAVI!
    Džabe mu foliranje,SVI vide da će da potpiše izdaju Kosmeta!!!!

  9. nata komentariše

    Vučiću nije lako,ali ovim jos jednom pokazuje koliko se bori za nasu Srbiju

  10. sara komentariše

    U ovim teskim trenucima potrebno je da svi budemo zajedno i uz predsednika Vucica,jer je dokazao da on najbolje zna sta je dobro i ispravno za Srbiju !!!

  11. Rajna komentariše

    Možda je ovo baš fenomenalna ideja i da se malo pročisti stranka od nepoželjnih!

  12. Ana komentariše

    Podrška predsesniki Vučiću, mozete da pricate šta god hoćete, jedini koji se bori za Srbiju i njen narod.

  13. Iva komentariše

    Vucic sve radi u interesu naroda.

  14. Hana komentariše

    Vucic brine o KiM, o Srbiji, o nasem narodu. To mu je peioritet.

  15. Petar komentariše

    Ne sumnjamo u Vucicevu odluku

  16. Zora komentariše

    Narod opravdano ima ogromno poverenje u Vucica i postujeđo njegov izbor i njegovu odluku.

  17. Janko komentariše

    Pred Srbijom su brojne prepreke i izazovi i uz Vucica sve cemo prevazici

  18. Aca komentariše

    Vucic je pravi lider i borac za nasu zemlju.

  19. Srdjan komentariše

    Narodni pokret za drzavu ce biti samo jos jedan korak napred

  20. Ivan komentariše

    Vucic je mnogo napora ulozio u napredak nase zemlje sto narod prepoznaje i ceni

  21. Dejan komentariše

    Ako je Vucic prepoznao formiranje Narodnog pokreta za drzavu kao potrebno, onda je to tako, bez sumnje

  22. Aleksa komentariše

    Imamo poverenje u Vucica i u njegove odluke i izbore.

  23. Sanja komentariše

    Pravi lider i pravi ponos nase drzave, narod sa punim pravom stoji uz njega i prati ga u stopu

  24. Mara komentariše

    Vucic ima punu podrsku naroda zato sto se zalaze za nas i njegov cilj je jasan, bolji zivot naroda Srbije

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.