Ukrajinski ambasador u društvu simpatizera nacističkog Azova traži od Brđanina dodatnu zaštitu za Ukrajince u Crnoj Gori

0

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin sastao se sa novoimenovanim ambasadorom Ukrajine, Olegom Gerasimenkom.

Gerasimenko je u društvu konzula Ukrajine Mihaila Šmatova, inače mrzitelja Rusije i simpatizera nacističke formacije Azov, zatražio dodatnu zaštitu za Ukrajince koji borave u Crnoj Gori.

Gerasimenko je ocijenio da se diplomatski predstavnici u Crnoj Gori osjećaju sigurno, te zahvalio na naporima koje Uprava policija ulaže u ovom segmentu. Ambasador je pozvao na reagovanje na moguće incidente sa građanima Ukrajine, uzimajući u obzir slučajeve koji su se nedavno desili u Crnoj Gori.

Sa druge strane, Brđanin je naglasio da je bezbjednost svih ljudi koji borave na teritoriji Crne Gore za Upravu policije imperativ, te je stoga ukazao na spremnost crnogorske policije da zaštiti bezbjednost državljana Ukrajine koji borave u našoj državi, naročito u aktuelnom periodu.

Govoreći o unapređenju saradnje u narednom periodu, sagovornici su istakli opredijeljenost za jačanje koordinacije zajedničkih aktivnosti i unaprjeđenje razmjene informacija ne samo na nacionalnom već i na lokalnom nivou, te dodatno pozdravili produženje Odluke Vlade Crne Gore o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine, usvojene početkom marta 2022. godine, kojom se odobrava privremena zaštita u trajanju od jedne godine državljanima Ukrajine, licima bez državljanstva kojima je posljednje boravište bilo u Ukrajini i licima kojima je Ukrajina odobrila međunarodnu zaštitu, a koja su napustila Ukrajinu.

Poželjno bi bilo da ukrajinski ambasador navede ko je i kada napadao ukrajinske državljane koji su se naselili u Crnoj Gori nakon početka specijalne operacije u Rusiji, čim traži dodatne garancije od crnogorske policije.

Posebno je degutantno da na nečijoj zaštiti insistira lice koje je svojevremeno uoči rasplamsavanja ukrajinskog sukoba svojim javnim nastupima podizalo međunacionalne tenzije u Crnoj Gori.

Podsjetimo, ukrajinski konzul je 16. februara prošle godine izazvao diplomatski skandal u Crnoj Gori kada je u pozivu na protesnu šetnju u znak solidarnosti sa ukrajinskim režimom.

Tada je Šmatov poručio da “ Rusija mora biti uništitena“ , a na protestnoj šetnji ulicama Podgorice hodao je u majici na kojoj je bio istaknut naziv nacističkog bataljona Azov.

 

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.