Kremoneze nakon 27 godina upisao pobjedu u Seriji A

0

Crna noć za Žozea Murinja i njegovu Romu na stadionu „Đovani Zini“. I veliki dan za Kremoneze. Datum koji će se pamtiti u istoriji ovog malog kluba, bez obzira kako se sezona završi. Učenici Davidea Balardinija nikoga nisu uspjeli da dobiju otkako su ušli u Seriju A. Preciznije, Kremona nije vidjela trijumf svojih mezimaca u eliti još od gostovanja Lacija u martu 1996, da bi večeras na lijevoj obali Poa pao najveći rival NebeskoplavihRoma (2:1).

Kremoneze je početkom mjeseca uspio da šokira Murinja i Vučicu u Kupu Italije. Slavio je tada kao gost nasred Olimpika sa 2:1, pa se očekivalo da portugalski stručnjak servira osvetu, posebno jer je njegov sastav bio u situaciji da skoči na drugu poziciju u slučaju pobjede. Ali umjesto lijepe uvertire za derbi sa Juventusom i značajno lagodnije pozicije za Rimljane, dogodilo se jedno od najvećih iznenađenja sezone u Italiji.

Roma je potpuno podbacila, potcijenila rivala, odigrala daleko ispod renomea tima koji se bori za Ligu šampiona i ima velike aspiracije, a Žoze Murinjo se u bijesu diskvalifikovao sa narednog meča, pošto je zaradio isključenje početkom drugog poluvremena.

Junaci Kremonezeovog slavlja su Frank Tsađu, strijelac sjajnog vodećeg pogotka u 17. minutu, odnosno 37-godišnji veteran Danijel Ćofani. Ovaj potonji je u 76. minutu zamenio Tsađua i sa bijele tačke sedam minuta prije kraja donio trijumf domaćinu.

Najstrožu kaznu skrivio je portugalski čuvar mreže Rui Patrisio, kada je srušio Davidea Okerekea

Roma je imala kratak period dobre igre sredinom drugog dijela. Murinjo je tada već bio na tribinama. Na pas Đanluke Mančinija iz poslednje linije Leonardo Spinacola je pobjegao odbrani Kremonezea, izbjegao ofsajd zamku i nakon lijepog prijema lopte lako pogodio pored golmana Karnesekija.

Nakon četiri osvojena boda u poslednje dvije runde ekipa iz Kremone je na osam bodova od Specije, prvog tima izvan zone ispadanja. Ujedno, na poslednje mjesto skliznula je Stankovićeva Sampdorija.

Daleko od toga da je Kremoneze u bogzna kako boljoj situaciji nego prije ove pobjede, ali da ima pravo nadu – dakako da ima.

Rezultati – subota: Empoli – Napoli 0:2 (0:2) /Ismajili 17ag, Osimen 28/, Leće – Sasuolo 0:1 (0:0) /Torstved 65/, nedjelja: Bolonja – Inter 1:0 (0:0) /Orsolini 76/, Salernitana – Monca 3:0 (0:0) /Kulibali 52, Kastanos 65, Kandreva 71/, Udineze – Specija 2:2 (1:1) /Beto 22, Pereira 55 – Nzola 6, 72/, Milan – Atalanta 2:0 (1:0) /Muso 26ag, Mesijas 86/, ponedjeljak: Verona – Fiorentina 0:3 (0:2) /Baržak 12, Kabral 38, Biragi 89/, Lacio – Sampdorija 1:0 (0:0) /Luis Alberto 80/; utorak: Kremoneze – Roma 2:1 (1:0) /Tsađu 17, Ćofani 83pen – Spinacola 71/, 20.45: Juventus – Torino.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.