Božović: DF glasao za sve sudije Ustavnog suda, DPS pokazao da ne želi stabilne institucije

0

Jelena Božović, poslanica Demokratskog fronta (DF), poručila je da je taj savez glasao za sva četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, dok je Demokratska partija socijalista (DPS) pokazala da ne želi kompletan Ustavni sud, kao i stabilne institucije.

Skupština Crne Gore danas je izabrala troje sudija Ustavnog suda – Draganu Đuranović, Snežanu Armenko i Momirku Tešić.

Faruk Resulbegović nije dobio potrebnih 54 glasa podrške, već će se o njegovoj kandidaturi glasati opet, najranije za mjesec dana, kada će biti potrebna tropetinska podrška poslanika.

Prilikom glasanja za Resulbegovića, uzdržani su bili poslanici DPS-a i Bošnjačke partije (BS).

„Nakon neuspjelog pokušaja glasanja za sudije Ustavnog suda 22. decembra 2022. godine, kada su DPS i politički predstavnici manjina u Crnoj Gori imali primjedbu da među kandidatima nema pripadnika manje brojnih naroda, Ustavni odbor je ponovio postupak, pa su se na ponovo raspisanom konkursu kandidati opet prijavljivali“, podsjetila je Božović, pa nastavila:

„DPS i BS danas nisu dali podršku Faruku Rasulbegoviću kao četvrtom sudiji, kojim bi bio kompletiran sastav Ustavnog suda. Ucjene i uslovljavanja koje je DPS isporučio u proteklom periodu nisu urodila plodom. Očigledno je da DPS ne želi kompletan i funkcionalan Ustavni sud i stabilne institucije“, rekla je poslanica DF-a.

Prema njenim riječima, „svoju uzdržanost pravdaju odsustvom dogovora među manjinama, što dodatno obesmišljava suštinu Ustavnog suda i koncept građanske države koju zagovaraju“.

„Dakle, bitnije je da li je neko Albanac ili Bošnjak, nego kompletiranje jedne od najvažnijih institucija u susret predsjedničkim izborima“, kazala je Božović, pa za kraj dodala:

„DPS ‘prebrojava krvna zrnca’ sudijama, umjesto da donose odluke u korist svih gradjana. Očekujem od međunarodnih partnera da ovo prokomentarišu i osude, a ne da zatvaraju oči pred činjenicom da DPS ne omogućava da Ustavni sud radi u punom sastavu, a to je sedam, a ne šest članova Ustavnog suda“, zaključila je Jelena Božović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.