Nastavak skandala: Poslije Pule, i Osijek zabranio nastup srpskim pjevačima

0

Gradska uprava Osijeka danas je objavila da neće odobriti korišćenje javnog gradskog prostora za najavljeni koncert srpskih pjevača 25. marta.

Prema navodima medija, trebalo je da na koncertu „Duško Kuliš i gosti“ nastupe Ana Bekuta, Dragan Kojić – Keba i Zorana Mićanović.

Međutim, grad je ukazao da „treba biti selektivan u izboru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru“.

Odluku o neodobravanju korišćenja gradskog prostora za održavanje koncerta prethodno je donijela Gradska uprava u Puli.

„Osijek je srednjveuropski grad, koji ima naglašenu evropsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog ljeta kulture, koja dokazuje kako kultura i umjetnost savršeno pristaju gradu na Dravi“, objavio je na Fejsbuku Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

„Osijek je, takođe, grad koncerata, zabave i druženja. Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje ko će iznajmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti. Odluka o neodobravanju organiziranja koncerta tzv. turbo folka u gradskoj dvorani povlači različite rasprave o tome gdje i kako povući granicu. To ne znači da tu odluku ne treba donijeti“, dodao je Radić.

Kako je naveo, iz medija je saznao da je Osijek predstavljen kao zamjenska, ali sigurna opcija za organizaciju turbo folk koncerta.

„S obzirom na to, identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva ‘promocija’ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim uticati na to što će ko privatno slušati, ali smatram kako treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti“, rekao je Radić.

Kao gradonačelnik, kako je naveo, apsolutno podržava reakciju kolege iz Pule Filipa Zoričića.

„Kako sam već napomenuo, svjestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke, što dozvoliti, a što ne, kako u tim odlukama izbjeći subjektivni uticaj ličnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor što ne želimo“, kazao je Radić, pa za kraj dodao:

„Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka. Motivisan ovom situacijom, svom timu daću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoevropske metropole koju gradimo“, zaključio je gradonačelnik Osijeka.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.