Vukićević: DPS vodi orkestriranu kampanju čiji je cilj pogoršanje međunacionalnih i interkonfesionalnih odnosa u Crnoj Gori

0

Demokratska partija socijalista nastavlja da napada na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Naime, Pravoslavna crkva u centru Rožaja, crkva Ružica našla se na udaru DPS-a samo zato što podsjeća na stravične pokolje koji su se sproveli nad pravoslavnim narodom.

Rožajski DPS-a nedavno je uputio saopštenje u kojem se na tapetu našao ikonostas jedine pravoslavne bogomolje u centru Rožaja – crkva Ružica, samo zato što isti podsjeća na stravične pokolje koje su nad pravoslavnim življem sprovele muslimanske vojno-policijske formacije koje su sarađivale sa okupatorima. U saopštenju rožajskog DPS se ističe da ,,ukrašeni zidovi ilustruju navodne zločine nad pravoslavnim stanovništvom targetirajući svoje komšije kao izvršioce“, čime se negiraju zločini nad pravoslavnim življem u tom dijelu Crnu Gore koji su istorijski nesporni, kao što su nesporni i počinioci istih.

Dati ikonostas u crkvi Ružici, kao i mnogi drugi u okviru pravoslavnih bogomolja u Crnoj Gori, opisuje tragične istorijske događaje, koji se ne smiju zaboraviti niti prećutati, istakao je u razgovoru za IN4S politički analitičar, Boško Vukićević.

„Nema nikakve sumnje da su saopštenje rožajskog DPS -a, kao i mnoga druga reagovanja raznih organizacija koja čitamo ovih dana, dio unaprijed smišljene, orkestrirane kampanje, čiji je cilj pogoršanje međunacionalnih i interkonfesionalnih odnosa, ne samo u Rožajama, već i u cijeloj Crnoj Gori. Logično je za pretpostaviti da takva, vještački izazvana kampanja, ima veze i sa predstojećim predsjedničkim izborima u našoj zemlji“, istakao je Vukićević.

Vukićević je dodao da u saopštenju DPS -a osobito skandaloznu crtu zauzima dio u kojem se govori o „navodnim zločinima nad pravoslavnim stanovništvom“, čime se relativizuju istorijske činjenice i nanosi nova uvreda i poniženje porodicama lokalnih Srba koje su doživjele nesreće, patnje i zvjerstva.

,,Osim toga, zabrinjava i otvorena hajka koja je pokrenuta protiv lokalnog sveštenika Slobodana Radojevića, kojem bez ikakvog razloga mnogi mediji povezani sa DPS-om već danima „crtaju metu“. Na taj način pomenute adrese huškaju većinsko stanovništvo Rožaja islamske vjeroispovesti i podstiču ga na mržnju i netrpeljivost, usmjerene ne samo protiv sveštenika, već i protiv sve malobrojnijeg srpskog življa. Što, s obzirom na okolnosti, nije časno, viteški ali ni čojski“, poručio je on.

Napominje i da dati ikonostas u crkvi Ružici, kao i mnogi drugi u okviru pravoslavnih bogomolja u Crnoj Gori, opisuje tragične istorijske događaje, koji se ne smiju zaboraviti niti prećutati.

,,Upravo u tom nezaboravu, mnogih zločina koje su doživjele porodice naših građana, kako Srba, Crnogoraca, tako i Bošnjaka i mnogih drugih, leži ključ za istinski oprost i pomirenje. Međutim, prevaziđene i poražene snage DPS -a i njegovih satelita se na sve načine trude da građanima Crne Gore onemoguće pronalazak tog ključa pomirenja. To im ne smije biti dopušteno“, zaključio je Vukićević.

 

 

(in4s)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.