Vučić sa kineskom ambasadorkom otvorio Međunarodni sajam turizma: Srbija sve očekuje sa dobrodošlicom!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 44. Međunarodni sajam turizma u Beogradu.

On je u pratnji ambasadorke Kine Čen Bo, ministra finansija Siniše Malog i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića krenuo u obilazak sajma.

Među prvim štandovima koje je obišao bio je štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gdje je predsjednik Srbije dobio poklon – ručni rad žena sa Kosova i Metohije.

Obišao je i štand Eparhije Budimljansko-nikšićke, gdje je takođe dobio poklon.

– Danas je važan dan za nas – rekao je Vučić i citirao izjavu Konfučija – „Gdje god da idete, idite otvorenog srca“.

Istakao je da je Srbija protekle godine ostvarila značajne rezultate u sferi turizma.

– Tri i po puta veći nego što je to bilo prije deset godina – rekao je Vučić i istakao da time ne možemo da budemo zadovoljni.

Vučić je poželio dobrodošlicu svim izlagačima koji će se predstaviti na sajmu i svim posjetiocima.

– Posebnu čast za nas predstavlja činjenica da je zemlja partner ove godine NR Kina – rekao je Vučić i zahvalio se ambasadorki Čen Bo na ogromnom trudu, kao i predsjedniku Siju.

– Zahvalni smo vam na tome što učestvujemo u inicijativi „Pojas i put“. Što se zalažete za mir i smijete to jasno da izgovorite. Za nas je jako važno što imamo prijateljstvo od povjerenja. Hoću da pozovem kineske građane da dođu u našu zemlju i Srbiju. Imaju mnogo toga lijepog što mogu da vide. Ali mogu da im garantujem da nigdje ni u jednoj drugoj zemlji u Evropi neće biti tako srdačno dočekani, raširenih ruku i otvorenog srca, kao što će ih dočekati u Srbiji. Mi vas čekamo kao najbliže i najdraže prijatelje – rekao je Vučić.

Vučić je pohvalio ministra Huseina Memića koji se angažovao na novim projektima vezanim za Dunav.

– Moraćemo da radimo dosta toga na infrastrukturi za planinski turizam, kao i na banjskom turizmu, mnoge banje su nam uništene u periodu od 2000. do 2010. godine – rekao je predsjednik.

Broj Kineskih turista od 2012. do 2019. pre pandemije, kada smo se zatvorili, i Srbija i Kina, povećan 30 puta, mi želimo da bude povećan 300 puta i 3000 puta, ali mi time nismo zadovoiljni, mislimo da zaslužujemo i da bi bilo dobro da vidimo veći broj kineskih putnika.

– Otvaranje direktnih linija će pomoći da se veliki broj kineskih turista dovede ovdje, kao što ćemo mi sa velikom želju i strašću posjećivati Kinu – naglasio je on.

Čen Bo: Velika čast za Kinu

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo obratila se okupljenima i iskazala posebnu čast što je Kina ove godine zemlja partner na sajmu.

– Želim da se zahvalim predsjedniku Vučiću, Vladi Srbije i Ministarstvu što pridaju veliki značaj saradnji Kine i Srbije. Poseban značaj ima lično prisustvo predsjednika Vučića na ovom otvaranju, što daje poseban značaj. Kina i Srbija su geografski udaljene zemlje, a potrebno nam je samo da uzmemo pasoš i kupimo kartu da bismo se posjetili – rekla je ambasadorka Bo. .

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.