Šest dana ostalo za predaju kandidatura: Samo Front predao potpise, ostali i dalje kalkulišu

1

Još samo šest dana je ostalo za predaju kandidatura za predsjedničke izbore a u ovom trenutku, samo je predsjednik Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta Andrija Mandić predao potpise podrške Državnoj izbornoj komisiji.

Prije dva dana, Državna izborna komisija je odbila da prihvati kandidaturu lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića zbog problematike koju je imao sa dvojnim državljanstvom. Ova stranka, ipak, obećava da će ili kandidovati novo lice, ili da će pružiti podršku nekom od postojećih kandidata. Nisu isključili ni da podrže Demokrate Alekse Bečića.

Međutim, ako žele da podrže lidera Demokrata, ta stranka mora prvo predati potpise podrške, što još uvijek nisu uradili. Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović najavio je da će Demokrate sjutra na Predsjedništvu stranke raspravljati o predlogu Centralnog izbornog štaba da Aleksa Bečić bude predsjednički kandidat a da će nakon toga odluku uputiti Glavnom odboru koji će zasijedati u petak.

Međutim, ono što je jasno je da svi, osim DF-a, uveliko kasne sa potpisima podrške. Samo nekoliko dana je bilo potrebno ovom političkom savezu da skupi dovoljan broj potpisa i da uveliko krene u političku kampanju.

Kada bi se govorilo o ostalim kandidatima važno je istaći da kandidat DPS-a još uvijek – ne postoji. Je li zbog unutarstranačkih ili generalno političkih kalkulacija kojima je ova kvazi stranka koja je konstantno u opadanju, sklona ili pak nisu mogli da se dogovore hoće li aktuelni predsjednik dražve i šef DPS-a Milo Đukanović smjeti da se kandiduje zbog pritiska međunarodnog faktora da se skloni sa scene. Postojale su spekulacije da upravo strani faktor želi da sruši Đukanovića a da je on u prethodnih nekoliko mjeseci, pa i godina, u pregovorima sa njima kako bi sam sebi omogućio „tih“ odlazak sa scene. Međutim, ukoliko se ne bi kandidovao i ne bi pobijedio, on ostaje bez predsjedničkog imuniteta koji ga je sve ovo vrijeme štitio od domaćih i međunarodnih sudskih procesa.

Kao kandidati DPS-a pominjali su se i Milica Pejanović Đurišić (čija kandidatura više nije u opticaju), odlazeći gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kao i bivši premijer Duško Marković. Interesantno je i da je Đukanović juče medijima kazao da ne postoji nesloga u vrhu partije, ali i pojasnio da mlađi ljudi treba da ponesu teret odgovornosti. Dodao je i da ima pravo da bude umoran od politike, što je krajnje interesantno.

Nadalje, govoreći o tzv. suverenističkom bloku, jedina koja se kandidovala, tj. koja je u procesu prikupljanja potpisa podrške je Draginja Vuksanović Stanković iz SDP-a. Ona još uvijek nije predala potpise podrške.

Ostali kandidati su i Goran Danilović, koji je za danas najavio predaju potpisa, i Dejan Vukšić, lider Demohrišćanskog pokreta koji je, krajnje interesantno, u poslednjem saopštenju pozvao da se parlamentarna većina dogovori oko zajedničkog kandidata. Na kraju, „i naravno Džej“, za predsjednika Crne Gore kandiduje se i Dobrilo Dedeić.

1 Comment
  1. Lazo komentariše

    Izbor je jasan: Andrija Mandic!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.