Odloženo suđenje za lažni državni udar: Sledeće ročište zakazano za 10. april

2

Suđenje optuženima za lažni državni udar 2016. godine odloženo je za 10. april.

Odlaganje je dogovoreno kako bi se novoangažovani advokat Branke Milić upoznao sa spisima predmeta i optuženu Branku Milić pripremio za odbranu u ponovnom postupku.

Ona je za medije saopštila da smatra da se sve radi da se zataška ovaj postupak i da je za nju bitno da se razotkriju pravi nalogodavci navodnog pokušaja terorizma.

„Svi znaju da se ova optužnica temelji na falsifikatima i smatram da imam pravo da se ovaj postupak u odnosu na mene započne ponovo od predistražnih radnji“, poručila je Milić.

Podsjećamo, Apelacioni sud je početkom februara 2021. godine objavio odluku kojom je ukinuo prvostepenu presudu na koju su optuženi u ovom predmetu osuđeni na skoro 70 godina robije.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici, ali pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Prvostepena presuda izrečena je 9. maja 2019. godine, a sutkinja Suzana Mugoša obrazložila je tada da je tokom procesa utvrđeno da su optuženi, među kojima su se našli i lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, bivši general srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Sa druge strane, vijeće Apelacionog suda je ukidanje presude obrazložilo zbog počinjenih bitnih povreda u postupku njenog donošenja.

Prvostepenom presudom Šišmakov i Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Dikić je osuđen na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević dobili po sedam godina za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušić, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest mjeseci, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov prvostepenom presudom je oslobođen optužbe da je pripremao djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja, a dio plana bilo je i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

2 Comments
  1. qyu komentariše

    Bruka,no ovo je pokazatelj sta nas čeka u nacističkoj EU.

  2. Slavisa komentariše

    Gledam ove bilborde sa nasmijanim, botoksiranim pomiriteljom. Vidim po prvi put u istorij, da su pojedini Mandićevi bilbordi ispisani latinicom. Izgleda da mu je jasno da nema među Srbima dovoljan broj glasova, pa se nada dukljanskim.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.