Makron nikada žustriji prema Moskvi: Spremni smo za produženi sukob, ruska ofanziva mora da propadne!

1

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozivao je saveznike da pojačaju vojnu podršku Ukrajini kako bi joj pomogli da odbije rusku invaziju, kazavši da sada nije vrijeme za dijalog.

Kako prenosi Rojters, Makron je ranije dobijao kritike od nekih saveznika u NATO-u zbog mještovitih izjava vezanih za rat u Ukrajini, dok neki smatraju da je Pariz slaba karika u zapadnom savezu.

„Nije vrijeme za dijalog sa Rusijom“, rekao je on u govoru na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, naglasivši da ruska ofanziva „mora da propadne“.

Makron ističe da će za sada udvostručiti francusku podršku Kijevu

„Apsolutno moramo da pojačamo našu podršku i naše napore otporu ukrajinskog naroda i njegove vojske i pomognemo im da pokrenu kontraofanzivu koja jedina može da omogući kredibilne pregovore. Koje će odrediti Ukrajina, njene vlasti i njen narod“, rekao je Makron.

„Spremni smo da intenziviramo (naše napore) i spremni smo za produženi sukob. To je jedini način da vratimo Rusiju za sto i izgradimo trajni mir“, tvrdi Makron.

Makron je dodao da ako Evropa želi da bude u ovome na duge staze, blok treba da uloži u ponovno naoružavanje i da pomjeri lance snabdijevanja nazad na kontinent, i dalje od partnera koji nisu iz Evropske unije.

On je pozvao EU da do ljeta donese zajednički program ulaganja u odbranu kako bi mogla da brine o svojim interesima.

„Ako Evropa želi da brani Evropu, mora da se naoruža, iskoristi prednosti interoperativnost NATO-a i da ubrza svoj kapacitet proizvodnje na evropskom tlu“, rekao je Makron.

1 Comment
  1. General komentariše

    Proces i Ti i svi kao Ti kao Napoleon i Hitler ako ne i gore,dje nadjoste sa Rusijom nesreco jedna,nije Vi to Jugoslavija

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.