Švedska premijerka najavila povlačenje sa funkcije

0

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon rekla je danas da joj je vrijeme da se povuče sa funkcije posle osam godina provedenih na njoj, a nakon kritika na njen račun zbog nastojanja da proširi prava transrodnih osoba i njene strategije za osamostaljenje od Velike Britanije.

Nikola Sterdžon je iznenađujuću najavu svoga povlačenja iznijela na konferenciji za novinare u svojoj rezidenciji u Edinburgu.

Prema njenim riječima, odluku nije donijela kao odgovor na „poslednji period pritisaka“. Međutim, dodala je da dobar upravljač zna kada je pravo vrijeme da otvori put nekom drugom.

„U mojoj glavi i mom srcu znam da je to vrijeme upravo sada“, rekla je Sterdžon. „Pravo je vrijeme za mene, za moju stranku i moju zemlju“.

Sterdžon (52) predvodi Škotsku od 2014. godine kada su Škoti na referendumu o nezavisnosti sa tankom prednošću izglasali ostanak u Velikoj Britaniji.

Iako se na referendumu izjašnjavalo o izuzetnom pitanju koje se postavlja jednom u nekoliko generacija, Nikola Sterdžon i njena Škotska nacionalna partija (SNP) tražili su novo izjašnjavanje, tvrdeći da je izlazak Velike Britanije iz Evropske unije promijenio stanje na terenu.

Vlada Velike Britanije nije dozvolila održavanje novog referenduma.

Kao prva žena na čelu Škotske, Nikola Sterdžon je bila hvaljena zbog staloženog, uravnoteženog načina komuniciranja sa javnošću za vrijeme pandemije kovida-19 – što je bio potpuni kontrast smušenim nastupima tadašnjeg britanskog premijera Borisa Džonsona.

Njeno rukovođenje donijelo je njenoj partiji dominaciju na škotskoj političkoj sceni, ali ona će se povući a da nije ostvarila najviši cilj svog političkog života – osamostaljivanje Škotske od Velike Britanije.

Sterdžon je rekla da planira da ostane na funkciji dok SNP ne izabere novog lidera. Njena najava uhvatila je posmatrače političkih prilika nespremnim, a prije samo dvije sedmice je odbacila govorkanja o tome da se povlači, rekavši da „ima još toga“ da uradi.

Proteklh sedmica bila je na udaru kritika iz sopstvene stranke zbog zalaganja za prava transrodnih osoba. Neki su, naime, tvrdili da takvo njeno opredjeljenje može podriti podršku nezavisnosti Škotske, što je glavni cilj SNP.

Sterdžon je danas izjavila da se sedmicama žestoko „rvala“ sa pomišlju da li joj je vrijeme za odlazak i dodala da se ne povlači zbog skorašnjih kritika – premda jeste priznala da su „fizički i mentalni uticaj“ njenog posla uzeli svoj danak.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.