Sastanak kandidata za Evropsku prijestonicu kulture: Budva i Češke Buđeovice dogovorili saradnju

0

Poslije uspješnog predstavljanja kandidature „Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture“ na otvaranju Evropske prijestonice kulture „Elefsina 2023“ u Grčkoj, i niza bilateralnih sastanaka koje je tamo obavio, tim Budve nastavlja da intenzivno radi na projektu i razvija međunarodnu saradnju, saopšteno je iz Službe predsjednika Opštine Budva Mila Božovića.

Tako je danas održan sastanak sa predstavnicima kandidature grada Češke Buđeovice, koji je u finalu češkog takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu, u kategoriji zemalja članica Evropske Unije.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što su oba grada uspjela da uđu u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture, svaki u svojoj kategoriji, tako da ne predstavljaju jedan drugom konkurenciju, već potpuno prirodne i logične partnere.

„Detaljno su analizirane mogućnosti saradnje tokom procesa kandidature. Postignuta je saglasnost da gradovi jedan drugom i zvanično pruže podršku u kandidaturi, a dogovorena je i konkretna saradnja u nizu oblasti“, saopšteno je iz Božovićevog kabineta, te uz to i navedeno na kojim projektima će se sarađivati.

„Projekti koji povezuju umjetnost i nauku, projekti koji se bave usmenom tradicijom, projekti umjetničkih rezidencija, umjetnički projekti koji uključuju turiste, umjetnički i kulturni projekti koji se bave evropskim vrijednostima, projekti koji kroz kulturu razvijaju čitave regione… itd. Trenutno se radi na pravljenju operativnog plana za realizaciju saradnje, a formiran je i zajednički tim koji će upravljati tim procesom“, naveli su iz Opštine Budva.

Podsjetimo, odlukom EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, Budva sa Bokom postala je finalista takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine, u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

„U kandidaturi „Budva-Buka 2028 Evropska prijestonica kulture“ biće neophodno još dosta stručnog rada, razvoja projekata i međunarodne saradnje, izgradnje partnerstava sa inostranim kulturnim organizacijama i institucijama, povezivanja sa drugim Evropskim prijestonicama kulture i kandidatima…“, zaključili su iz Službe predsjednika Opštine Budva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.