MIP Rusije: Poštujemo što Srbija unaprjeđuje svoj sistem za transport gasa

0

Srbija, kao suverena država, unapređuje svoj sistem za transport gasa i energetski sistem polazeći od sopstvenih prioriteta, izjavio je za Sputnjik direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Jurij Pilipson, komentarišući planove Beograda o izgradnji gasnog interkonektora sa Severnom Makedonijom.

„Prema tome se odnosimo sa dužnim poštovanjem, saradnja sa srpskim prijateljima gradi se na osnovu poštovanja uzajamnih interesa i obostrane koristi“, rekao je on.

Ne znamo za planove Skoplja da odustane od ruskog gasa

Pilipson je takođe istakao da Moskvi nisu poznati planovi Severne Makedonije da odustane od ruskog gasa.

Prema njegovim rečima, ni rukovodstvo Severne Makedonije, ni energetske kompanije zemlje, koliko je Rusiji poznato, nisu se ovim povodom javno izjašnjavali.

Diplomata je, pored toga, naglasio da potražnja za ruskim energentima u Evropi ostaje visoka i nema govora o istiskivanju Rusije sa evropskih tržišta.

On se još osvrnuo na izgradnju budućeg gasnog haba u Turskoj, rekavši da će imati stabilizujući efekat na globalna tržišta i omogućiti obezbeđenje interesa dostavljača i potrošača.

Ranije je ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Negre saopštila da Srbija planira da izgradi gasni interkonektor sa Severnom Makedonijom u vrednosti od 80 miliona evra. Pored toga, razmatra se i mogućnost izgradnje cevovoda sa Albanijom. Prema njenom mišljenju, takvi koraci će pomoći Srbiji da postane nezavisnija od ruskog gasa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.