Raković: Srbi će biti većina u Crnoj Gori

2

Crnogorska vlada u tehničkom mandatu potvrdila je na sjednici da će popis stanovništva biti sproveden od 1. do 15. novembra ove godine. Istoričar Aleksandar Raković za 24sedam kaže da je obaveza vlade Crne Gore bila da odredi datum popisa.

„Demokratska partija socijalista je, još dok je bila na vlasti, pokušavala da to odloži pošto su vidjeli da procent i broj Srba veoma raste. Sada ćemo konačno imati priliku u novembru da vidimo kakvo je realno stanje Srba u Crnoj Gori. Ja sam ubijeđen da će Srbi biti relativna većina prema nacionalnosti i apsolutna većina prema jeziku“, rekao je on.

DPS više ne može da smanji broj Srba

Istoričar kaže da DPS i Milo Đukanović više nemaju mogućnosti da vrše pritisak na građane, te da će u novembru biti prilika da se Srbi slobodno izjasne o svojoj nacionalnosti.

„DPS nema nikakve resurse da utiče na broj Srba i ne postoji pritisak kakav je bio ranije na građane da se izjašnjavaju kao pripadnici tzv. crnogorskoj naciji. Dakle, potpuno su drugačije okolnosti i DPS nema nikakav mehanizam da izvrši pritisak na građane osim da javno nešto govore, ali mislim da ih svakako više niko i ne sluša“, kazao je on.

Srba najmanje 40 odsto

Raković dodaje da je siguran da će se procent Srba u Crnoj Gori značajno povećati u odnosu na prošli popis.

„Mislim da nije nerealno da procent onih koji se izjašnjavaju kao Srbi po nacionalnosti bude najmanje 40 odsto. Onih koji će odabrati srpski jezik za maternji će biti još više – iznad 60 odsto. Znam da je, prema istraživanjima koja su radile agencije iz Beograda, procent Srba bez ikakve kampanje išao na 36 odsto. Uz kampanju će taj procent biti i veći“, rekao je on.

Obaveza Srbije je da zaštiti srpski identitet u Crnoj Gori

Istoričar ističe da Republika Srbija, kao i Republika Srpska, moraju pomoći zaštiti srpskog identiteta u Crnoj Gori.

„Naša je obaveza da se i Srbija i Republika Srpska uključe u podršku zaštiti identiteta Srbima u Crnoj Gori. Pema Ustavu i zakonima Republike Srbije mi smo u obavezi da pomognemo da zaštitimo srpski identitet bilo gdje izvan granica Srbije, pa tako i u Crnoj Gori. Kada dođe momenat da se javno o tome govori i da bude izvjesna popisna kampanja onda će se sigurno i procent Srba povećavati. Ja lično očekujem najmanje 40 odsto Srba u Crnoj Gori i drastičan pad onih koji se izjašnjavaju kao pripadnici crnogorske nacije“, zaključio je Raković.

Podsjetimo, posljednji popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori obavljen je od 1. do 15. aprila 2011. godine. Pripremu i sprovođenje ovog popisa pratile su brojne kontroverze koje su se odnosile na prava i položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

Posle ogromnih pritisaka i sumnjivih radnji tokom popisa, prema zvaničnim rezultatima, 44,98 procenata stanovništva se izjasnilo kao pripadnici crnogorske nacije, dok je Srba bilo 28,73 odsto. Kada je riječ o jeziku, 42,88 procenata građana je kazalo da govore srpskim, dok se 36,97 odsto njih izjasnilo za crnogorski.

2 Comments
  1. Zdravko Stanišić komentariše

    Kad nam ti nebi „pomagao“ bilo bi nas i više. Hvala ti na sve i vrati se rock en rolu.

  2. Zakon komentariše

    Tako je Zdravko.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.