Zvezda protiv „ponosa Izraela“ prekida niz poraza?

0

Pobjede su zarazne. Porazi takođe. Košarkaši Crvene zvezde iskusili su obije strane medalje ove sezone: od otpisanih do realnog konkurenta za top 8, pa do nove serije poraza u kojoj su sada. Iskra se začas rasplamsa – imala je Zvezda dobijen meč u Kaunasu i izgubila ga je. Pa je izgubila i od Partizan i od Virtusa i od Armanija, a slijedi ne baš jednostavno gostovanje, gostovanje Makabiju u Tel Avivu.

Trener Duško Ivanović rekao je da je samo u Bolonji Zvezda izgledala drastično lošije nego što bi trebalo, ali činjenica je da loši počeci mečeva u dobroj mjeri obilježavaju cijelu sezonu crveno-bijelih: često je Zvezda znala da preokrene, ali nekada bi iskopana rupa bila preduboka.

Primjetan je pad u formi nosilaca igre Nedovića i Vildoze. Od njih, kao i uvijek, najviše zavisi. Iako je Vildoza rekao da nije fer sada – kada su se porazi zaređali – govoriti o izostanku Kampaca u Evroligi, nesporno je da bi omaleni plej i te kako promijenio to kako Zvezda izgleda: svojim dobro poznatim kvalitetima koji i saigrače čine boljim, a i rasteretio bi i Vildozu i Nedovića.

Prethodnih nedelja bilo je i nekih neobičnih petorki u kritičnim momentima mečeva, nekih osnovanih žalbi na suđenje, ali sve to pada u zaborav u ritmu utakmica u kojima je jedino moguće gledati – naprijed.

Zvezda zaostaje dvije pobede za osmim mjestom, a eventualni trijumf u Tel Avivu bi situaciju učinio ružičastijom: u tome je i draž i prokletstvo ovakve Evrolige, jedna pobjeda ili jedan poraz mogu drastično da promijene i perspektivu i raspoloženje.

Ekipa Odeda Kataša voli da igra brzo, pogotovo u uzavreloj atmosferi Menora Mivtahim arene. Ponos Izraela drugi je po ofanzivnom rejtingu u Evroligi, iza Partizana, tako da će jedan od glavnih zadataka Zvezde biti da proba da uspori igru i da utakmicu učini nešto tvrđom.

Lorenco Braun

To je lakše reći nego učiniti, pošto je jedna od osnovnih vrlina Lorenca Brauna – najboljeg igrača Makabija – upravo igra u kontri i polukontri. Braun i Boldvin osnova su Makabijeve igre u napadu, najbolji strijelci i asistenti.

Braun, nekadašnji košarkaš Zvezde i čovjek koji je vodio Španiju do zlata na Evrobasketu, prosječno bilježi 16,6 poena, 3,2 skoka i 6 asistencija. Boldvin ne igra na nivou koji je imao npr. u Bajernu, trojke šutira svega 28 posto, ali i dalje upisuje 15,4 poena i 4,4 skoka.

Uz njih, dvocifren broj poena u prosjeku ima i Bonzi Kolson (10,6), koji igra u vrhunskoj formi u poslednje vrijeme: tri dabl-dabla na poslednjih pet utakmica. Kolson može da raširi odbranu zbog odličnog šuta, u stanju je da napadne i licem i kao rol igrač, a zbog ogromnog raspona ruku teško ga je čuvati. Biće to dobra prilika za Petruševa da se opet defanzivno dokaže Ivanoviću.

I Kolson, kao uostalom i čitav tim Makabija, ima veliku amplitudu. Kada sve štima, pitate se kako nemaju još više pobjeda. Kada upadnu u minus fazu, pitate se kako ikada ikoga pobijediti. Na crveno-bijelima je da u Makabiju probude tu nedisiplinovanu stranu.

Još jedan od važnijih igrača Makabija jeste Džoš Nibo. Snažan i skočan – defanzivno je izvanredan i kada se gradi i kada preuzima niže igrače, a u napadu prijeti kao rol igrač i posle ofanzivnog skoka (2,3 po utakmici). U tom kontekstu, bilo bi važno za Zvezdu kada bi Hasan Martin na svježinu mogao da donese neke dobre minute, jer je on tip centra koji najbolje može da parira Nibu.

Hilijard ni izbliza nema ulogu kakva mu je projektovana, u nešto manjoj mjeri to važi i za Holinsa, ali Makabi tokom cijele sezone dobija solidan doprinos Džejlena Adamsa, Džerela Martina i Romana Sorkina, povremeno i Di Bartolomea. Rade taman dovoljno da omoguće predah nosiocima igre.

 

 

(sk)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.