Pavićević: Prioritet u ovom trenutku je puno razvlašćivanje Mila Đukanovića

2

Savjetnik potpredsjednika Vlade Vladimir Pavićević predložio je gostujući na Jutarnjem programu Happy televizije da se počne sa pregovorima za kandidovanje zajedničkog kandidata.

„Uoči 30. avgusta 2020. godine bio sam jedan od rijetkih koji je zagovarao tri opozicione kolone u borbu protiv DPS-a. Stizale su kritike gdje se govorilo da je bilo potrebno samo jedna ili dvije kolone. Mi smo sve izračunali. Je li se pokazalo da je naša analiza bila pobjednička? Kao što je tada bilo ja sada imam analizu koja pokazuje da ukoliko većina od 30. avgusta dogovori jednoj zajedničkog kandidata, taj kandidat u prvom krugu ubjedljivo pobjeđuje ili Mila ili njegovog kandidata“, jasan je Pavićević.

Za njega je, navodi, prioritet razvlašćivanje Mila Đukanovića i DPS-a.

„U drugom krugu bi možda iskoristio neku šansu. Ne treba da se rizikuje ni promil, već bi odmah u prvom krugu trebalo ići na pobjedu“, kazao je Pavićević.

Komentarisao je Pokret Evropa sad i kazao da sigurno imaju dilemu kakoa da se pozicioniraju na mjestu predsjednika države.

„Najbolji politički kišobran Evropi sad je podrška zajedničkom kandidatu većine od 30. avgusta. Oni mogu reći da su oni ljudi koji nastupaju ispred 30. avgusta i dobro se pozicioniraju za neke buduće parlamentarne izbore“, kazao je Pavićević.

Tvrdi i da bi SNP, ukoliko bi se sabrali rezultati lokalnih izbora, bio na 4.5%.

„Mogu stranke da izađu sa svojim predsjedničkim kandidatima, to je legitimno jer bi mobilisali glasače za parlamentarne izbore. To može biti pristup, ali za mene je ključno pitanje šta je prioritet u ovom trenutku? Je li to najuži stranački partikularni interes ili je prioritet puno razvlašćivanje Mila Đukanovića. Iz ovoga drugog svi mogu profitirati. Samo logika“, kazao je Pavićević.

Đukanović je, navodi, autoritarna ličnost koja ne može podnijeti da je neko drugi iznad njega, a to se postiže njegovim nekandidovanjem.

„On je pod velikim pritiscima. Mnogi autoriteti saopštavaju da je Milo zaštitnik kriminalaca. Imamo i situaciju da je proradilo tužilaštvo u Crnoj Gori, a Đukanović kad to vidi, on shvata da to nije samo predsjednička borba, već i borba za imunitet. Milo, ukoliko se ne bi kandidovao, pokrenuo bi trku unutar DPS-a oko mjesta predsjednika stranke. To Milo ne pušta. Izgubio je 2020. Početkom 2021. on ponovo bira faraonski izabran. Čak su i odložili izbor za mjesto predsjednika DPS-a. On to mjesto ne da“, kazao je Pavićević.

Sa stanovišta naših interesa, tvrdi Pavićević, u interesu je da Milo bude kandidat jer je on njihov najslabiji kandidat. On bi, navodi, mogao da ima još jednu taktiku za predsjedničke izbore a to je povezano sa temom Ustavnog suda.

„Svi znaju da nema Ustavnog suda a pitanje je ko to blokira. Milo Đukanović. U Podgorici, zbog žalbe na Ustavni proces, sud ne može reagovati, i nema promjene vlasti. Postavlja se pitanje je li to plan i za predsjedničke izbore. Da ide na izbore bez US, a onda da produži svoj mandat jer u slučaju neke žalbe, US ne može da odluči i on navodno nastavlja mandat. To ne može“, jasan je Pavićević.

Čak iako je blokiran Ustavni sud, podvlači Pavićević, po Ustavu, 20. maja njemu ističe mandat i u toj situaciji nadležnosti predsjednika države preuzima predsjednica Skupštine.

„Ko je to? Danijela Đurović iz SNP-a. Ona je predstavnica pobjednika 30. avgusta. Milo nema potez. Jedino što mu daje šansu jeste postavljanje međusobica u pobjednicima. Postoji i rizik da u drugom krugu, možda, kandidat DPS-a mobiliše više ljudi“, kazao je Pavićević.

2 Comments
  1. qyu komentariše

    Nema tu pregovora već samo ucjena na štetu Srba. Aki Crnogorcu ljube lance sretno im bilo imaju velik izbor kandidata ambasada pa nek glasaju za njih ja ću glasati čovjeka iz naroda a ne kandidata SAD ambasade.

  2. milos komentariše

    Najbolji kadar Čede Jovanovića je uvaženi Profesor Pavićević. Ne treba zaboraviti da je on Jokov savjetnik i da se Joko uz njegove savjete uzdigao do neslućenih visina.Napadaju ga da je prodao obraz

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.