Njemačka posla: Fondacija „Fridrih Ebert“ u svom nacrtu statuta promijenila ime ZSO!

1

Njemačka Fondacija „Fridrih Ebert” (FES) najavila je da će u ponedeljak, 30. januara, objaviti svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština, kojoj su, preformulisali i naziv u „Zajednica opština u Republici Kosovo u kojima je zajednica kosovskih Srba većina“, prenio je Reporteri.

U zvaničnom pozivu na događaj, navodi se da je riječ o prezentaciji nacrta Statuta „Asocijacije opština u Republici Kosovo u kojoj je zajednica kosovskih Srba u većini“, koji je, kako se dodaje, izrađen u partnerstvu sa Evropskim institutom za mir“.

Insajderi podsjeća da je po Briselskom sporazumu kosovska strana koristila naziv „Zajednica opština sa srpskom većinom“, a srpska „Zajednica srpskih opština“ (ZSO).

U saopštenju FES-a se podsjeća da su prošle godine udružili snage sa Evropskim institutom za mir i organizovali seriju radionica „o neriješenim pitanjima normalizacije između Kosova i Srbije, kroz koje su razgovarali i bavili se najhitnijim pitanjima i izazovima u vezi sa implementacijom prvog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je prethodio izradi Statuta”.

Dodaju da je proces izrade statuta uključio konsultacije sa stručnjacima, akademicima i profesionalcima, koji rade ili učestvuju u Briselskom dijalogu, prenosi Kosovo onlajn.

Zato, kažu, u „visoko politički instrumentalizovanom okruženju”, objavljivanje njihove verzije nacrta treba posmatrati „više kao polaznu tačku za doprinos zasnovan na dokazima”.

„Naš rad je bio vođen samo motivacijom da doprinesemo početku značajne javne rasprave i da ponudimo naše preporuke formirane kroz relevantnu domaću i međunarodnu ekspertizu – kao što smo to radili u prošlosti o različitim političkim i društveno-ekonomskim pitanjima“, navodi se u saopštenju.

(Sputnjik)

 

1 Comment
  1. Buks komentariše

    Protiv fašista smo se borili u dva rata,pa sada aždaja ponovo diže glavu da naudi srpslom narodu i državi.To ne može biti slučajno.Pravoslavni hrišćani su na meti i njima i anglosaksoncima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.